Go to Top

Dnevi podjetništva – podpora podjetništvu

Za nami je prvi dan 11. Dnevov podjetništva! Tudi letos smo pripravili pester nabor brezplačnih dogodkov, ki prinašajo dragoceno znanje za podjetnike in bodoče podjetnike.

Dneve podjetništva že enajstič v partnerstvu organizirata Tehnološki park Ljubljana in podjetje Data, finančno pa nas podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter javna agencija SPIRIT Slovenija. Vsa predavanja in okrogli mizi potekajo v Tehnološkem parku Ljubljana (Tehnološki park 19 – Stavba B).

Organizatorji poskušamo znova ujeti duh časa in podjetnikom predstaviti vsebine, ki jim bodo prišle prav v njihovem poslovnem življenju v naslednjem kratkoročnem obdobju.

Zakonodaja, davki, internacionalizacija in kriptovalute

Prvi dan smo po uvodnem nagovoru predstavnikov organizatorjev udeležence najprej popeljali v svet zakonov, pravilnikov in evidenc, ki je za podjetnike pogosto zastrašujoč. Predavateljica Manja Veličkovič, pravna svetovalka iz podjetja Data je udeležencem 11. Dnevov podjetništva predstavila vse obveznosti, ki jih slovenskim delodajalcem nalaga zakonodaja.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Drugo področje, kjer podjetniki pogosto naletijo na težave, so davčne obveznosti. Posebno samostojni podjetniki se pogosto sprašujejo o optimalnih odločitvah, povezanih z davki. Ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih stroškov ni vedno optimalna odločitev za vsakega samostojnega podjetnika. Izkušeni davčni svetovalec iz podjetja Data, d.o.o., Jure Filip je predstavil možnosti na tem področju in tudi nekaj praktičnih primerov poslovanja samostojnih podjetnikov, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov in dejanskih stroškov.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Nato smo se podali v tujino – govorili smo o internacionalizaciji slovenskih podjetij. Predstavnici ministrstva za zunanje zadeve, generalna direktorica za gospodarsko diplomacijo mag. Alenka Suhadolnik, in Slovenske izvozne in razvojne banke, vodja izvoznega financiranja Nadja Cvek, sta udeležencem na okrogli mizi predstavili, kje najti podporo, ko se odločite, da boste svoje poslovanje razširili v tujino. Jure Pučko pa je opisal izkušnjo mladega slovenskega podjetja Doctrina, v katerem je kot soustanovitelj in direktor sodeloval pri uspešnem prodoru podjetja na Hrvaško, v Romunijo, Poljsko, Turčijo in Veliko Britanijo. O okrogli mizi je poročalo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Dnevi podjetništvaPosvetili smo se tudi aktualni temi – obdavčitvi kriptovalut. Poslovanje s kriptovalutami z računovodskega vidika še ni zadovoljivo urejeno. Kljub številnim pojasnilom finančnih uprav mnogih držav – tudi Finančne uprave RS – organi, zadolženi za sprejemanje računovodskih standardov in usmeritev še kar molčijo. Na podlagi doslej znanih priporočil je davčni svetovalec podjetja Data Jure Filip napovedal, kako bo FURS obdavčil poslovanje s kriptovalutami.

Padci in neuspehi, vlaganje dobička in bitka za talente

V nadaljevanju predavanj nas čaka še debata o neuspehih, ki so sestavni del podjetniške zgodbe o uspehu, dinamično predavanje o pametnem nalaganju dobička in bitka za talente. Spregovorili bomo o izzivu, s katerim se dandanes srečuje skoraj vsak slovenski delodajalec: kako pritegniti in predvsem – kako zadržati dober kader?

Gradnja blagovne znamke, mladi podjetniki, družbena omrežja in kriptovalute

Drugi dan 11. Dnevov podjetništva, v sredo, 14. novembra, bomo po pregledu dogajanj prvega dne najprej govorili o gradnji blagovne znamke. Na delavnici bomo prečesali osnovne prijeme brandinga, spisali lekcije na uspešnih in neuspešnih primerih iz prakse ter poiskali priložnosti tudi za vaše blagovne znamke.

Sledi predavanje o prodaji, ki odgovarja na ključna prodajna vprašanja: Kako vzpostaviti ustrezno prodajno ekipo? Na kakšen način pridobiti stranke? Kako obdržati stranke (»Customer retention«)?

V popoldanskem delu drugega dne 11. Dnevov podjetništva se bodo predstavili najbolj perspektivni udeleženci programa Mladi podjetniki 2017-2019. O zmagovalcu bo odločala strokovna komisija in udeleženci z »live voting-om.«

Nato pripravljamo kratek pregled pravil, kako uporabiti LinkedIn, Facebook in Instagram za vse, ki vstopajo v svet podjetništva. Spoznali bomo najboljše prakse in se izognili pogostim napakam.

V zaključku 11. Dnevov podjetništva pa bomo pogledali v prihodnost. Blockchain niso samo kriptovalute, ampak gre za tehnologijo, ki bo vplivala na javni in zasebni sektor. Tokenizirana ekonomija, pametne pogodbe, pametne gospodarske družbe, državne kriptovalute.

Prijave na 11. Dneve podjetništva 2018 bodo odprte do zapolnitve mest.

Aktivnost sofinancirajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropski sklad za regionalni razvoj in javna agencija SPIRIT Slovenija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja