Go to Top

Kriptovalute: vas bo FURS obdavčil?

Kriptovalute so področje, ki je z marsikaterega pogleda še vedno precej nejasno. Finančna uprava RS (FURS) je pred kratkim dodatno pojasnila vidik obdavčitve.

kriptovaluteKriptovalute oziroma trgovanje z njimi so lahko hobi posameznika, ki ne opravlja dejavnosti. Zato načeloma ne plača dobička iz kapitala od odsvojitve virtualnih valut. Na FURS-u za vsak konkretni primer ugotavljajo, ali posameznik opravlja dejavnost. “Pri ugotavljanju, ali gre v konkretnem primeru za opravljanje dejavnosti trgovanja z virtualnimi valutami ali dejavnosti rudarjenja virtualnih valut, se upoštevajo relevantne objektivne okoliščine in dejstva posameznega primera,” pojasnjujejo.

Obdavčitev kriptovalut je odvisna od okoliščin primera. Kako bo trgovanje s kriptovaluto davčno obravnavano, je odvisno od tega, kdo dosega dohodek in kakšne vrste je ta dohodek. Torej, ali gre za dohodek iz kreiranja kriptovalute, ali iz kupovanja in prodajanja, ali gre za izplačilo drugega dohodka v bitcoinih.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Tudi po naslednjem pojasnilu FURS-a na temo kriptovalute smo bili v dilemi. Spraševali smo se: so dobički fizičnih oseb iz trgovanja s kriptovalutami res neobdavčeni ali gre za zavajanje? Naš davčni svetovalec Jure Filip je takrat opozoril, da pojasnilo FURS-a davčnim zavezancem predstavlja veliko davčno negotovost. Fizična oseba namreč ne more vnaprej vedeti, kako bodo njeni dohodki obdavčeni, ker ni bilo jasno definiranih meril, kdaj gre za opravljanje dejavnosti in kdaj ne. To dejansko pomeni, da se je lahko vsak primer obravnaval drugače.

FURS navaja kriterije

FURS je zdaj navedel nekaj splošnih kriterijev, ki jih upoštevajo pri presojanju, ali bodo kriptovalute obdavčili. To so:

  • večje število in večja vrednost realiziranih naročil v obdobju enega leta,
  • znatno število trgovalnih dni (dnevi, ko so izvedena naročila) v obdobju enega leta,
  • večja povprečna vrednost portfelja virtualnih valut v letu,
  • vlaganja ali uporaba namenske opreme in drugih sredstev za opravljanje dejavnosti, informacij, znanj ter tehnologij,
  • obstoj organizacijske strukture in delitve dela med več oseb, z namenom doseganja skupnega cilja.

“Izpolnjevanje enega ali več kriterijev še ne pomeni nujno, da gre v posameznem primeru za opravljanje dejavnosti. Kriterije je treba obravnavati v medsebojni povezavi, torej kot celoto,” poudarjajo na FURS-u. Tako na primer zgolj višje število naročil ali trgovalnih dni ne pomeni nujno opravljanja dejavnosti, pač pa bo Finančna uprava ob presoji upoštevala še druge okoliščine.

Kriptovalute in davki – konkretni primeri

V pojasnilu so opisali 11 konkretnih primerov, iz katerih morda lahko tudi vi presodite, ali po merilih FURS-a opravljate dejavnost.

Primer 1: Fizična oseba je v 107-ih trgovalnih dneh in v 1.020-ih naročilih nakupov in prodaj dosegla milijon evrov vrednosti, povprečna vrednost njenega portfelja je 200.000 evrov. FURS pravi: gre za ustvarjen dohodek iz opravljanja dejavnosti.

Primer 2: Posameznik je zabeležil 103 trgovalne dni, njegova povprečna vrednost portfelja je 210.000 evrov, hkrati pa je del neformalne ali formalne skupine oseb, ki si delijo posamezne delovne naloge in izmenjujejo podatke z namenom doseganja večjih dobičkov. FURS pravi: gre za redno in trajno trgovanje, usmerjeno v pridobivanje dobička. Torej gre za ustvarjen dohodek iz opravljanja dejavnosti.

Primer 3: Fizična oseba je leta 2015 kupila za 50.000 evrov virtualnih valut v 950-ih naročilih in več kot 120-ih trgovalnih dneh. Z njimi dve leti ni trgovala. Leta 2018 jih je prodala, skupna vrednost prodaj je v 985-ih naročilih v več kot 100 trgovalnih dneh dosegla 250.000 evrov. FURS pravi: fizična oseba trgovanja ni izvajala aktivno (v letu 2016 in 2017 ni trgovala), kar bi lahko nakazovalo na opravljanje dejavnosti. Nakupe virtualnih valut je opravila z namenom dolgoročne investicije. Ne gre za opravljanje dejavnosti trgovanja z virtualnimi valutami.

»Po objavi novih smernic svetovalci lažje presojamo, ali gre za opravljanje dejavnosti. Ugotavljamo pa, da številni mejni primeri še vedno ostajajo davčno nepojasnjeni,« je komentiral Jure Filip.

Airdropi: obdavčjiv dohodek

So pa na Fursu poudarili, da je obdavčljiv dohodek, ki ga doseže fizična oseba na podlagi tako imenovanih airdropov. Enako velja za kriptovaluto, na primer bitcoin cash ali bitcoin gold, ki ga je imetnik bitcoina prejel ob njegovi razcepitvi. Če gre za fizično osebo, ki ne opravlja dejavnosti, je ta dohodek obdavčen po 25-odstotni stopnji (če ga fizična oseba ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti).

Pri ustanovitvi podjetja vam bodo v pomoč naši izkušeni referenti na VEM točki. Biti morate namreč pozorni, kako boste registrirali dejavnost trgovanja s kriptovalutami. Glede obdavčitve kriptovalut v Sloveniji se posvetujte z našimi davčnimi svetovalci.

Pri vseh računovodskih vprašanjih glede poslovanja s kriptovalutami pa vam bo z veseljem pomagal vaš računovodja v našem računovodskem servisu. Prijavite se na svetovanja preko spletnega obrazca, nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja