Go to Top

Dnevi podjetništva pritegnili več kot 300 udeležencev!

Letošnji že 11. Dnevi podjetništva so pritegnili več kot 300 podjetnikov in posameznikov, ki razmišljajo o podjetniški poti.

Dnevi podjetništva

Živahna diskusija o podjetniških temah: z desne Jožka Hegler, v. d. direktorja Tehnološkega parka, mag. Anita Ličen Žagar, direktorica podjetja Data, d.o.o., in predavateljica Manja Veličkovič. Foto: Mateja Prinčič

Organizatorja, Tehnološki park Ljubljana in podjetje Data, sta namreč ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter javne agencije SPIRIT Slovenija pripravila pester nabor dogodkov. Dnevi podjetništva so tako v dveh dneh omogočili prenos dragocenega znanja za podjetnike in bodoče podjetnike. Organizatorjem je uspelo znova ujeti duh časa in podjetnikom predstaviti vsebine, ki jim bodo prišle prav v njihovem poslovnem življenju v naslednjem kratkoročnem obdobju. Udeležba na vseh predavanjih in okroglih mizah je bila brezplačna.

Zakonodaja, davki, internacionalizacija in kriptovalute

Prvi dan smo po uvodnem nagovoru predstavnikov organizatorjev udeležence najprej popeljali v svet zakonov, pravilnikov in evidenc, ki je za podjetnike pogosto zastrašujoč. Predavateljica Manja Veličkovič, pravna svetovalka iz podjetja Data je udeležencem 11. Dnevov podjetništva predstavila vse obveznosti, ki jih slovenskim delodajalcem nalaga zakonodaja.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Drugo področje, kjer podjetniki pogosto naletijo na težave, so davčne obveznosti. Posebno samostojni podjetniki se pogosto sprašujejo o optimalnih odločitvah, povezanih z davki. Ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih stroškov ni vedno optimalna odločitev za vsakega samostojnega podjetnika. Izkušeni davčni svetovalec iz podjetja Data, d.o.o., Jure Filip je predstavil možnosti na tem področju in tudi nekaj praktičnih primerov poslovanja samostojnih podjetnikov, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov in dejanskih stroškov.

Prodor v tujino – ni treba, da ste sami

Nato smo se podali v tujino – govorili smo o internacionalizaciji slovenskih podjetij. Predstavnici ministrstva za zunanje zadeve, generalna direktorica za gospodarsko diplomacijo mag. Alenka Suhadolnik, in Slovenske izvozne in razvojne banke, vodja izvoznega financiranja Nadja Cvek, sta udeležencem na okrogli mizi predstavili, kje najti podporo, ko se odločite, da boste svoje poslovanje razširili v tujino. Jure Pučko pa je opisal izkušnjo mladega slovenskega podjetja Doctrina, v katerem je kot soustanovitelj in direktor sodeloval pri uspešnem prodoru podjetja na Hrvaško, v Romunijo, Poljsko, Turčijo in Veliko Britanijo. O okrogli mizi je poročalo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Posvetili smo se tudi aktualni temi – obdavčitvi kriptovalut. Poslovanje s kriptovalutami z računovodskega vidika še ni zadovoljivo urejeno. Kljub številnim pojasnilom finančnih uprav mnogih držav – tudi Finančne uprave RS – organi, zadolženi za sprejemanje računovodskih standardov in usmeritev še kar molčijo. Na podlagi doslej znanih priporočil je davčni svetovalec podjetja Data Jure Filip napovedal, kako bo FURS obdavčil poslovanje s kriptovalutami.

Imate težave, povezane z davki? Rezervirajte si termin za davčno svetovanje na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Padci in neuspehi, vlaganje dobička in bitka za talente

Neuspehi so sestavni del podjetniške zgodbe o uspehu. Javna agencija Spirit bo v pogovoru s podjetniki, ki so na svoji poslovni poti že »padli,« osvetlila razliko med dvema vrstama ponovnih začetkov. Ponovni začetek poslovanja je namreč v Sloveniji povezan z veriženjem podjetij in drugimi slabimi praksami. A podjetniška pot je pot učenja in velika večina podjetnikov ne uspe v prvem poskusu. Prav znanje in izkušnje, ki jih pridobijo s padci, omogočajo kasnejši uspeh. Kako so premagali ovire a svoji poslovni poti, so z udeleženci delili samostojni podjetnici Nina Cuk in Andreja Škrabec ter podjetnik Andrej Mrcina. Okroglo mizo je vodila mag. Mojca Skalar Komljanc.

Izkušeni računovodski svetovalci podjetja Data vam bodo v pomoč pri izogibanju poslovnim neuspehom!

Med zanimivejšimi dogodki prvega dne je bilo tudi predavanje o tem, kam vložiti dobiček, ki so se ga podjetniki razveselili po dolgih letih gospodarske krize. V Sloveniji je namreč zavel optimističen duh in številna podjetja se sprašujejo, kam vložiti dobiček. O tem izzivu je govoril mag. Samo Lubej, vodja PROSPERITA Family Office. Predavatelj ob kreiranju celovitih premoženjskih rešitev ugotavlja, da je pametna naložba dobička še poseben izziv za podjetniške družine, ki imajo po njegovih izkušnjah v podjetju praviloma okoli 75 odstotkov svojega premoženja. Udeležence je opozoril na najpogostejše napake, saj poudarja, da so te napake lahko tudi usodne. Z njimi je delil nekaj naložbenih nasvetov, ki jih oblikuje na podlagi več kot 20-letnega delovanja na tem področju.

Prvi dan 11. Dnevov podjetništva smo zaključili z izzivom, s katerim se dandanes srečuje skoraj vsak slovenski delodajalec: kako pritegniti in predvsem – kako zadržati dober kader? Perspektivni strokovnjaki in obetavni zaposleni imajo namreč običajno več ponudb za zaposlitev. Predavateljica Lucija Ozimek zadnja leta uspešno vodi projekte iskanja in selekcije v mednarodnem kadrovskem podjetju Trenkwalder kadrovske storitve, d.o.o. Delo od nje zahteva hitro prilagajanje trendom v rekrutingu, vpetost v dogajanje na trgu dela, mreženje ter nenehen stik s kandidati (talenti) in delodajalci (podjetji). Po zaslugi številnih uspešno izpeljanih  projektov iskanja in selekcije kadrov je z nami delila svoje izkušnje na tem področju.

Potrebujete nasvet o delovnopravni zakonodaji? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zaposlujete nove sodelavce? Pravna služba podjetja Data ima bogate izkušnje na področju delovnega prava – na naše pravne svetovalce se lahko zanesete tako pri pripravi pogodb o zaposlitvi kot tudi za nasvet, katere pravilnike, evidence in interne akte slovenska zakonodaja nalaga delodajalcem.

Gradnja blagovne znamke, mladi podjetniki, družbena omrežja in kriptovalute

Dnevi podjetništvaDrugi dan 11. Dnevov podjetništva, v sredo, 14. novembra, smo po pregledu dogajanj prvega dne najprej govorili o gradnji blagovne znamke. Na delavnici smo prečesali osnovne prijeme brandinga, spisali lekcije na uspešnih in neuspešnih primerih iz prakse ter poiskali priložnosti tudi za vaše blagovne znamke.

Sledilo je predavanje o prodaji, ki odgovarja na ključna prodajna vprašanja: Kako vzpostaviti ustrezno prodajno ekipo? Na kakšen način pridobiti stranke? Kako obdržati stranke (»Customer retention«)?

V popoldanskem delu drugega dne 11. Dnevov podjetništva so se predstavili najbolj perspektivni udeleženci programa Mladi podjetniki 2017-2019.

Predstavili smo tudi kratek pregled pravil, kako uporabiti LinkedIn, Facebook in Instagram za vse, ki vstopajo v svet podjetništva. Spoznali smo najboljše prakse in se naučili, kako se izogniti pogostim napakam.

V zaključku 11. Dnevov podjetništva pa smo pogledali v prihodnost. Blockchain niso samo kriptovalute, ampak gre za tehnologijo, ki bo vplivala na javni in zasebni sektor. Tokenizirana ekonomija, pametne pogodbe, pametne gospodarske družbe, državne kriptovalute.

Aktivnost sofinancirajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropski sklad za regionalni razvoj in javna agencija SPIRIT Slovenija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja