Go to Top

DMV bo nižji: bodo tudi cene novih vozil nižje?

DMV (davek na motorna vozila) naj bi se z januarjem 2021 znižal. Ta sprememba poraja vprašanje, ali bodo tudi cene vozil nižje. Kaj torej lahko pričakujemo?

Informativni izračun plače

Razmišljate o nakupu vozila za svoje podjetje? Imate vprašanja glede odbitka DDV in zniževanja dobička? Pišite našim izkušenim računovodjem in davčnim strokovnjakom na data@data.si ter povprašajte po ponudbi za individualno svetovanje!

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

DMV od januarja 2021 nižji

DMV se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Slovenije. Velja sicer za vozila iz določenih tarifnih oznak, kot so določena v carinski tarifi Evropske skupnosti.

Pred dnevi je Ministrstvo za finance poslalo v vladno obravnavo predlog novega DMV-ja. Ta temelji na januarskem predlogu, ki so mu dodali nekaj popravkov, in sicer:

  • iz predloga je izvzeta ideja o obdavčitvi, ki temelji na moči motorjev,
  • ukinjen je luksuzni davek, s katerim želijo kupce višjega cenovnega razreda avtomobilov spodbuditi k registraciji vozil v Sloveniji, namesto v drugih davčno ugodnejših državah.

Informativni izračun dohodnine

Kakšen bo novi DMV?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Spomnimo, da so napovedi kazale, da bo nov davek avtomobile podražil, a naj temu ne bi bilo tako. Po novem predlogu zakona naj bi za vsa vozila veljal določen enotni davek. Prenovila se bo lestvica za odmero DMV-ja, ki stopi v veljavo z januarjem 2021. Pri novi lestvici se bo upoštevala nova metoda merjenja izpustov ogljikovega dioksida za nova vozila. Tudi razlike v obdavčitvi bencinskih in dizelskih vozil so tokrat precej manjše kot v januarskem predlogu.

Po novem zakonu osnova za izračun DMV-ja ne bo več vrednost vozila. Davek se bo namreč izračunal glede na izpust ogljikovega dioksida, vrste goriva in glede na emisijski standard Euro.

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

Novi DMV v številkah

Aktualna obdavčitev se giblje med 0,5 in 28 odstotkov. Novi izračun pa bo drugačen, saj se z odstotkov, vezanih na vrednost avtomobila, prehaja na fiksne zneske.

  • Varčna vozila z izpusti pod 100 grami ogljikovega dioksida na kilometer bodo imela pribitek 20 evrov za bencinske avtomobile, 25 evrov pa za dizelske.
  • V razredu, kjer se nahaja največ vozil, naj bi bil pribitek na nabavno ceno vozila 48 evrov za bencinski motor, 57 evrov za dizelskega.
  • Za bencinske in dizelske motorje naj bi se obračunal še en davek, ki je vezan na okoljske predpise. Rabljeni avtomobili do Euro 4 bodo imeli pribitek 500 evrov za bencin oziroma 750 evrov za dizel. Najčistejši avtomobili bodo imeli od 15 do 25 evrov pribitka.

Pravni nasvet

S starostjo vozila pada višina davka

Pri rabljenih avtomobilih se bo DMV na leto znižal za približno devet odstotkov. Oprostitev plačila davka pa naj bi še naprej veljala za:

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja