Go to Top

Distribucijska pogodba – kaj zajema?

Distribucijska pogodba je posebna vrsta pogodbe, ki se v poslovnem svetu uporablja za regulacijo razmerja med dobaviteljem in distributerjem. Ta pogodba vključuje elemente agencijske in prodajne pogodbe ter omogoča distributerju, da prodaja blago dobavitelja na določenem trgu. Potrebujete pomoč pri pripravi distribucijskih pogodb? Vedno se lahko obrnete na naše izkušene pravne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Distribucijska pogodba – osnova v zakonu

Distribucijska pogodba v Sloveniji ni posebej zakonsko urejena, temveč se opira na določila Obligacijskega zakonika (OZ), ki obravnava agencijske (členi 807-836) in prodajne pogodbe (členi 435-527). Ureditev iz Direktive Sveta 86/653/EGS prav tako vpliva na pravice in obveznosti strank v distribucijskem razmerju, zlasti glede odpravnine ob prenehanju pogodb.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Vse o normiranem s.p.

Distribucijska pogodba – kaj vsebuje?

Distribucijska pogodba je sestavljena iz več ključnih elementov in opredeljuje tako obveznosti dobavitelja kot obveznosti distributerja, časovno opredelitev pogodbe in ekskluzivnost.

Pogodba o zaposlitvi

Distribucijska pogodba – prednosti

Distribucijska pogodba prinaša številne prednosti za obe strani:

  1. Povečana prodaja: Distributer aktivno pospešuje prodajo, kar lahko vodi do višjih prihodkov za dobavitelja.
  2. Zmanjšani stroški: Dobavitelj se lahko izogne visokim stroškom vzpostavljanja lastnega distribucijskega omrežja.
  3. Stalna oskrba: Distributer zagotavlja kontinuiteto preskrbe s proizvodi in poprodajni servis, kar povečuje zadovoljstvo strank.
  4. Ekskluzivnost: Dajalec distribucije pridobi privilegiran položaj na trgu, kar lahko vodi do večje konkurenčne prednosti.

S tem je distribucijska pogodba pomembno orodje za podjetja, ki želijo optimizirati svoje prodajne kanale in povečati tržni delež.

Morda razmišljate o odprtju podjetja? Še ne veste ali bi odprli sp ali doo? Za svetovanje se obrnite na naše podjetniške svetovalce. Vkolikor dodatnih informacij ne potrebujete, rezervirajte termin za registracijo podjetja. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijava se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja