Go to Top

Dimnik – je vaš že dobil redni letni pregled? Prihaja kurilna sezona!

Dimnik in dimnikarji so v jesenskem času, ko prihaja kurilna sezona še posebej vroča tematika. A za svoje delo morajo izpolnjevati kar nekaj pogojev! Prihaja kurilna sezona, kar pomeni, da boste morali preveriti tudi, v kakšnem stanju je vaš dimnik. To mora storiti dimnikar. V jesenskem času so dimnikarji še posebej iskan kader. A za svojo dejavnost morajo izpolnjevati kar nekaj pogojev!

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem, da bi odprli svoje podjetje in se specializirali za čiščenje dimnikov in kurišč? To lahko v podjetju DATA d. o. o. storite brezplačno!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Najprej se udeležite našega brezplačnega webinarja “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja“, na katerem boste izvedeli, kakšna oblika podjetja se vam najbolj izplača. Za dimnikarsko dejavnost boste morali izpolnjevati kar nekaj pogojev – poleg ustrezne izobrazbe boste morali med drugim pridobiti tudi dimnikarsko izkaznico in še marsikaj drugega. Pišite nam na data@data.si. Naši izkušeni podjetniški svetovalci vam bodo znali svetovati, katere pogoje morate izpolnjevati, da boste poslovali skladno z aktualno zakonodajo.

BRUTO NETO PLAČA

Prihaja kurilna sezona

Temperature so se znižale in tisti, ki se za to še niso odločili, v teh dneh razmišljajo o pričetku ogrevanja. Glede na priporočilo iz nekdanjega Pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah, se veliko uporabnikov odloči, da bo njihov dimnik pričel delovati v drugi polovici leta naslednji dan po tem, ko je bila zunanja temperatura ob 21. uri tri dni zaporedoma 12 stopinj Celzija ali manj.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Dimnik mora vsako leto dobiti redni letni pregled

Ko se odločite za začetek ogrevalne sezone, je pomembno, da pomislite, v kakšnem stanju je vaš dimnik.  Da je dimnik redno očiščen in pregledan je namreč ključnega pomena za zagotavljanje požarne varnosti. Vaš dimnik mora vsako leto dobiti redni letni pregled, pri katerem dimnikar pregleda, ali so naprave še ustrezne za obratovanje. Če dimnikar ugotovi, da je vaš dimnik uničen ali poškodovan, ali so se pojavile kakšne druge nepravilnosti, izda pisno opozorilo in določi rok, do katerega se mora pomanjkljivost odpraviti. Po tem roku dimnik ponovno pregleda, da ugotovi, ali je stanje ustrezno.

Informativni izračun za normirance

Dimnikarji morajo izpolnjevati kar nekaj pogojev!

Oseba, ki želi opravljati dimnikarsko dejavnost,

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

    • dimnikar,
    • dimnikarski mojster,
    • delovodja,
    • okoljevarstveni tehnik

ali pa mora imeti

  • najmanj visoko strokovno izobrazbo ali izobrazbo po študijskem programu prve stopnje s študijskih področij, ki spadajo v ožje področje Tehnika ali v ožje področje Arhitektura, urbanizem in gradbeništvo ter eno leto delovnih izkušenj na terenu na področju dimnikarstva.

Informativni izračun dnevnice

Poleg tega se mora dimnikar vsakih 8 let dopolnilno usposabljati. Dimnikarji morajo za to, da lahko pregledajo vaš dimnik, imeti tudi licenco za izvajanje dimnikarskih storitev in dimnikarsko izkaznico.

Ste dimnikar in želite registrirati svoje podjetje?

Če boste kot dimnikar želeli registrirati svoje podjetje, boste morali registrirati dejavnost, ki se nahaja pod šifro:

81.220 Drugo čiščenje stavb, industrijskih naprav in opreme

Sem spada:

  • čiščenje zunanjosti stavb vseh vrst, tudi čiščenje tovarn, poslovnih in stanovanjskih stavb
  • specializirano čiščenje stavb, npr. čiščenje oken, dimnikov in kurišč, štedilnikov, kaminov, ognjišč, bojlerjev, ventilacijskih cevi in odsesalnikov ipd.
  • čiščenje strojev ipd.

Pravni nasvet

Dimnikarji, če registrirate svoje podjetje, boste morali paziti tudi na ustrezno merilno opremo in opremo, potrebno za izvajanje dimnikarskih storitev. Prav tako morate imeti ves čas, ko opravljate dimnikarske storitve, zavarovano svojo odgovornost za škodo, ki bi utegnila nastati. Upoštevati morate državni cenik, ki določa maksimalne dovoljene cene, Ministrstvu za okolje in prostor pa morate v elektronski obliki pošiljati podatke o malih kurilnih napravah in opravljenih storitvah.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja