Go to Top

Digitalno vozniško dovoljenje – bo enotno za celotno EU?

Digitalno vozniško dovoljenje, ki bi bilo enotno po celi EU, je predlog Evropske komisije. Ob tem je med predlogi tudi okrepljeno sodelovanje med državami članicami pri kaznovanju prometnih prekrškov in odvzemu vozniškega dovoljenja.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kmalu enotno digitalno vozniško dovoljenje?

Med predlogi Evropske komisije je precej zanimanja požel predlog, da bi se uvedlo enotno digitalno vozniško dovoljenje, ki bi veljajo po celotni Evropski uniji. To bi pomenilo, da bi bilo vozniško dovoljenje na mobilnih telefonih. Ob tem bi pa lahko obdržali tudi fizično različico vozniškega dovoljenja. Enotno digitalno vozniško dovoljenje bi naj voznikom olajšalo uveljavljanje pravic do vožnje v primeru selitve znotraj Evropske komisije. Po novi zakonodaji bi naj bilo omogočeno tudi opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita v maternem jeziku kandidata v drugi članici EU.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

podjetniško svetovanje

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki!

Tudi ničelna toleranca do alkohola?

Poleg tega, da bi se uvedlo enotno digitalno vozniško dovoljenje, se Evropska komisija zavzema za to, da bi bila v vseh članicah EU vožnja pod vplivom alkohola prepovedana dve leti po pridobitvi dovoljenja. V Sloveniji sicer takšna prepoved za mlade voznike že velja.

Prevoz na delo in z dela – javni prevoz ali kilometrina?

Strožja pravila glede odvzema vozniškega dovoljenja?

Ob tem se predlaga tudi, da bi odvzem vozniškega dovoljenja v primeru hudih prometnih prekrškov storjenih v drugi državi članici, veljal po celotni Evropski uniji. V predlogu direktive je namreč zapisano, da bi morala država, v kateri je bil storjen prekršek in odvzeto vozniško dovoljenje, o tem obvestiti državo izdajateljico. To pomeni, da bi odvzem vozniškega dovoljenja veljal po vsej EU. Država izdajateljica dovoljenja bi sicer lahko odvzem pod določenimi pogoji zavrnila. Bo to lažje izvedljivo, če se bo uvedlo enotno digitalno vozniško dovoljenje?

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Kaj bi se naj štelo med hude prekrške?

(Digitalno) vozniško dovoljenje bi se lahko odvzelo ob hudih prometnih prekrških. To so prekoračitev omejitve hitrosti za več kot 50 km/h, vožnja pod vplivom alkohola ali drug ter povzročitev nesreče s smrtnim izidom ali hudimi telesnimi poškodbami.

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja