Go to Top

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti in študij

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti je lahko rešilna bilka –  pod določenimi pogoji. Je mogoče prejemati denarno nadomestilo za primer brezposelnosti in se vpisati v visokošolski program?

Informativni izračun plače

Pri nas stopimo nasproti podjetnikom, ki potrebujejo več kot samo računovodjo –saj imajo naši računovodski paketi tudi vključeno svetovanje s strani računovodskega strokovnjaka. Lahko se tudi odločite za računovodske pakete z vključenim mesečnim pravnim ali davčnim svetovanjem. Skratka karkoli Vam olajša začetne mesece poslovanja! Za ponudbo nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti – pogoji

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti lahko pridobi,  kdor:

  1. je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan za primer brezposelnosti najmanj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih
  2. je mlajši od 30 let in je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

BRUTO NETO PLAČA

Za to, da je denarno nadomestilo za primer brezposelnosti lahko izplačano, se zahteva, da so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal).

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti lahko pridobi le brezposelna oseba, pri kateri delovno razmerje ni prenehalo po lastni krivdi ali volji. Več o tem kdo je lahko prejemnik si lahko preberete tukaj. O pogojih, ki jih mora izpolnjevati samozaposlena oseba, pa tukaj.

Za prejemanje denarnega nadomestila se morate prijaviti pri zavodu za zaposlovanje in vložiti zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.  Ob prijavi morate vložiti zahtevek in predložiti pogodbo o zaposlitvi ter v primeru  prenehanja zaradi t.i. »drugega razloga« dodati tudi prilogo k zahtevku in predložiti ustrezna dokazila. V primeru prejemanja nadomestilo plače zaradi bolezni, porodniške ali invalidnosti, je treba zahtevku priložiti tudi potrdilo o povprečno prejeti plači. Mlajši od 30 predložijo tudi potrdilo o povprečno prejeti plači v zadnjih 5 mesecih.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti, pričetek študija …

Bliža se oktober, ko se pričenjajo izvajati  visokošolski programi. Veliko bodočih študentov se sprašuje, kako je s prejemanjem denarnega nadomestila, v kolikor se vpišejo v takšen program. Ali lahko prejemajo denarno nadomestilo?

Odgovor je pritrdilen. Če se sicer namerava vpisati s 1. oktobrom  v redni visokošolski program, se ta ne more vpisati v t.i. »evidenco brezposelnih«. A ima pravica do prejemanja denarnega nadomestila prednost. Tako se lahko tudi oseba s statusom, za čas prejemanja denarnega nadomestila, vpiše v to evidenco – a le za čas prejemanja nadomestila!

Oseba s statusom dijaka, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih, se lahko kljub temu pri Zavodu za zaposlovanje navkljub temu vpiše v t.i. »evidenco iskalcev zaposlitve«.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Rok za oddajo vloge za Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti

Denarno nadomestilo pripada zavarovancu z naslednjim dnem po prenehanju pravnega razmerja, ki je bilo podlaga za obvezno zavarovanje. Zahtevano je, da se prijavi pri Zavodu za zaposlovanje in vloži vlogo za uveljavitev pravice v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja