Go to Top

Delo za silvestrovo – ali se izplača dodatek?

Delo za silvestrovo oz. zadnji dan leta – ali takrat pripada dodatek? Imate mogoče glede dodatkov pri plači kakšne dileme? Ali druga vprašanja delovnopravne zakonodaje? Kontaktirajte naše pravne svetovalce za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Pokličete lahko na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si. Pri nas lahko tudi ustanovite podjetje!

Izračunajte si plačo

Je dodatek za delo za silvestrovo določen v ZDR-1?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa več vrst dodatkov za delo v manj ugodnih pogojih, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. To so dodatek za nočno delo, za nadurno delo, za delo v nedeljo ter za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. To pomeni, da dodatek za delo za silvestrovo ni določen. Zadnji dan leta namreč ni praznik oz. dela prost dan, tako da dodatek za delo na praznik ne pripada. A nekaterim se dodatek za delo za silvestrovo vseeno izplača. Komu?

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. na Dati!

Dodatek za delo na silvestrovo določen v kolektivni pogodbi gostinstva in turizma

Kolektivna pogodba, ki določa dodatek za delo za silvestrovo, je Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. V njej je določeno, da delavcem dodatek za delo za silvestrovo pripada. In sicer v višini 150 %. Vendar za delo od 18. ure naprej! To v praksi pomeni, da dodatek za delo na silvestrovo lahko pripada za šest ur – od 18. do 24. ure. Če delavec začne z delom pred 18. uro, dodatka za ure, ki jih opravi pred 18. uro, ne prejme.

Popoldanski s.p. – pogoji 

Delo za silvestrovo – kako pa je po polnoči?

A zaposleni v gostinstvu največkrat delajo tudi potem, ko ura odbije polnoč. Kako pa je v tem primeru z dodatki? Recimo, da je zaposleni delal od 20. ure do treh zjutraj. Za delo za silvestrovo tako pripada dodatek za štiri ure (150 %). Za delo od polnoči do tretje ure zjutraj pa pripada dodatek za delo na praznik. Prvi januar je namreč državni praznik. V primeru dejavnosti gostinstva in turizma bo tudi ta 150 % od osnove.

Želite več informacij? Za ponudbo svetovanja lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja