Go to Top

Decembrska inšpekcija je že na pohodu – kaj ta preverja?

Decembrska inšpekcija se bo kot navadno dotikala davčnih zadev, izplačilo regresa, DDV in ….

Decembrska inšpekcija je nekakšna stalnica ob zaključku leta in nekatere kontrole podjetniki že pričakujejo, druge pa bodo inšpektorji izvajali prvič! Po poročanju medijev decembrski nadzor že poteka. Kaj lahko podjetniki torej pričakujete? O pravilnosti poslovanja po ustanovitvi podjetja se lahko posvetujete z davčnim svetovalcem ali pravnikom! Pokličete lahko na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Decembrska inšpekcija DDV-ja in drugih področij, ki jih pokriva davčna uprava

Kot vsako leto je decembrska inšpekcija FURS-a na davčnem področju uperjena predvsem v odkrivanje sistemskih utaj DDV-ja, kot so na primer davčni vrtiljaki. Preverjali bodo tudi pravilnosti DDV obračunov in obračune davka od dohodka pravnih oseb in obveznost obračuna ter plačila DDV v Sloveniji v povezavi s carinskimi postopki. Nadzirali bodo tudi davčno potrjevanje izdanih računov.

Informativni izračun plače

Decembrska inšpekcija kršitev na delovnem področju

V fokus letošnjega nadzora zaposlovanja na črno naj bi bila zajeta spletna trgovina oziroma prodaja prek spletnih omrežij. Decembrska inšpekcija bo podrobneje preverjala pravilnost obračunanih in plačanih davkov in prispevkov oziroma povezanih REK obrazcev. Preverjali bodo tudi neupravičeno obračunane ali izplačane potne stroške ter bonitete oz. dodatke pri plačah.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

davčno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Decembrska inšpekcija tržnega inšpektorata

Za tržni inšpektorat bo decembrska inšpekcija preverjala popuste, morebitno zavajanje porabnikov glede cen in morebitno uporabo nepoštenih poslovnih praks pri oglaševanju le-teh. Preverjali bodo tudi spletno prodajo, pravilnost cen energentov, nastanitvene obrate in vulkanizersko dejavnost.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Nadziranje vračil PKP – pomoči bo tudi nekaj kar bo preverjala decembrska inšpekcija

Prejemniki pomoči po interventni zakonodaji so bili opozorjeni, da morajo preveriti ali so dejansko izpolnili pogoje za prejem pomoči in ali morajo v nasprotnem primeru pomoč vrniti. Z oktobrom je FURS pričel nadzirati upravičenost do pomoči pri davčnih zavezancih.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Tudi druge zadeve, ki jih bo zajela decembrska inšpekcija v letu 2022…

Med ostalimi podrobnostmi bo decembrska inšpekcija tudi preverjala pravilnosti pri družbah, ki so prenehale po skrajšanem postopku in transferne cene. Preverjali bodo tudi področje carin, skladnost uvoznih postopkov z EU zakonodajo, plačevanje DDV pri uvozu in omejevalne ukrepe pri izvozu v Rusijo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja