Go to Top

Davek na električna vozila – pod kakšnimi pogoji je mogoč odbitek?

Davek na električna vozila (DDV) seveda ob nakupu znaša 22 odstotkov. Z lanskoletnimi spremembami Zakona o dohodnini (Zdoh-2) in Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) pa se je interes organizacij občutno povečal. Za uporabo električnega vozila v privatne namene delodajalec ni dolžan obračunati bonitete, kot velja za običajna vozila. Posledično je tovrstna ugodnost za delavca brez dodatnih davčnih obremenitev.

Bi radi izvedeli še več o potencialnih davčnih odbitkih? Davčni svetovalci podjetja Data so le en klic stran. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

DDV – odbitek pod pogoji

Davek na električna vozila (DDV) si zavezanci za DDV lahko odbijejo v kolikor izpolnjujejo pogoje po ZDDV-1. Glavni pogoj, da si davek na električna vozila subjekti odbijejo je, da so identificirani za namene DDV in da bodo vozilo uporabljali za namene opravljanja dejavnosti, ki je obdavčljiva z DDV. To pomeni, da če si kupi električno vozilo podjetje, ki opravlja dejavnost zavarovalniških agentov (oproščena dejavnost po 44. členu ZDDV-1) potem si davek na električna vozila (DDV) ne more odbiti.

Naslednji pogoj je od 22. januarja 2022 dalje, da nabavna vrednost električnega vozila ne presega 80.000 evrov. V to vrednost so vključeni vse morebitne dajatve, vključno z DDV. V kolikor niso izpolnjeni pogoji davek na električna vozila  podjetje ne more odbiti, niti sorazmerno (npr. če je vrednost vozila več kot 80.000 evrov!).

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Posebnosti DDV – neposlovna raba

Če se zavezanec odloči, da električno vozilo uporablja izključno za poslovne namene potem to na davek na električna vozila nič ne vpliva. Nasprotno, pa so omejitve, če je vozilo namenjeno tudi v zasebne namene. V tem primeru se davek na električna vozila obračuna skladno s pravili po ZDDV-1 in Pravilnikom o izvajanju ZDDV-1 (38. a člen), kot neposlovna raba blaga in storitev povezanih z vozili.

Najprej je potrebno zagotoviti vodenje evidence o prevoženih kilometrov v zasebne in poslovne namene. Obračunani davek na električna vozila od zasebne rabe bo potrebno vrniti državi, ker je bil ob nabavi DDV odbit.

Kdaj ste za oddajo davčne napovedi odgovorni sami? 

Primer izračuna za davek na električna vozila (DDV):

Podjetje je kupilo električno vozilo po nabavni vrednosti 45.000 evrov (plus 22 % DDV znaša 9.900 evrov). Doba koristnosti je določena na 5 let (amortizacijska stopnja 20 odstotkov). Električno vozilo je dano v uporabo zaposlenemu tako v zasebno kot poslovno uporabo. V prvem obračunskem mesecu je zaposleni prevozil 4.000 kilometrov, od tega 1.500 kilometrov za zasebne namene.

Davek na električna vozila (DDV): 1.500 * 0,43 eur (vrednost kilometra po davčni uredbi) = 645 evrov predstavlja davčno osnovo x 22 odstotkov = 141,90 evrov bo podjetje plačalo DDV

Davčni zavezanec celotne stroške pri uporabi vozil za neposlovne namene za koledarsko leto ugotovi najkasneje na dan 31. decembra koledarskega leta. Torej davek na električna vozila (DDV) vključi v obračun DDV v davčnem obdobju December.

Potrebujete pomoč na področju davkov. Davčni strokovnjaki podjetja Data lahko poskrbijo za vse vaše izzive. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na takojšnje posvetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja