Go to Top

Davčna številka novorojenčka in zdravstveno zavarovanje

Davčna številka novorojenčka je pridobljena po uradni dolžnosti

Davčna številka novorojenčka s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji bo na Finančni upravi RS v davčni register vpisana po uradni dolžnosti. Staršem ni potrebno za to narediti popolnoma nič, saj bo finančni urad davčno številko novorojenčku dodeli samoiniciativno. Potrdilo o davčni številki bodo iz davčnega urada staršem poslali po pošti v približno mesecu dni po rojstvu.

Informativni izračun plače

Ko potrebujete potrdilo prej, lahko zanj zaprosite na kateremkoli finančnem uradu, pojasnjujejo v svojih navodilih o davščinah za prebivalce na Finančni upravi RS. Za to boste potrebovali obrazec DR- 02, osebni dokument in otrokov rojstni list. V tem primeru dobite potrdilo takoj ali pa pride davčna številka novorojenčka v nekaj dneh na vaš naslov.

Za novorojenega otroka sicer lahko uveljavljate davčno olajšavo za vzdrževane družinske člane od meseca rojstva naprej. To pomeni, da se mu olajšava za vzdrževane družinske člane prizna že za nepolni koledarski mesec rojstva, ne glede na to, ali je otrok rojen v začetku ali na koncu meseca. Več o zveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko preberete v prispevkih Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane in Kako izračunati dohodnino glede na število vzdrževanih otrok? ter Dohodnina – olajšava za otroke za leto 2015.

podjetniško svetovanje

Za rojstni list obvezno ime in ureditev očetovstva

Rojstni list vam bo izdal matični urad na krajevno pristojni upravni enoti. Podatke za vpis rojstnega lista boste v obrazce vpisali že v porodnišnici, zato morate imeti s sabo v porodnišnici osebno izkaznico in poročni list. Vpisati boste morali tudi otrokovo osebno ime, druge podatke o rojstvu otroka pa bodo vpisali v porodnišnici.

davčna številka novorojenčka

Če z očetom živite v izvenzakonski skupnosti, lahko priznanje očetovstva pred rojstvom otroka uredite na pristojnem centru za socialno delo, ki ga bo po rojstvu otroka posredoval na upravno enoto, ali pa priznanje očetovstva uredite po rojstvu otroka na matičnem uradu na upravni enoti. Matični urad nato izda rojstni list in vam ga po pošti pošlje na naslov staršev. Če ga potrebujete čim prej, morate osebno na matični urad in vložiti pisno vlogo za pridobitev izpiska iz matične knjige rojstev. V tem primeru boste rojstni list – pod pogojem, da ste otroku že določili ime in uredili očetovstvo – dobili takoj.

Prijava stalnega prebivališča bo na upravni enoti urejena avtomatično, po tem, ko bodo starši v porodnišnici izpolnili obrazec za prijavo stalnega prebivališča in ga bo prejela upravna enota, kamor sodi otrokovo stalno prebivališče.

 

Želite registrirati s.p.?

Davčna številka novorojenčka avtomatično, zdravstveno zavarovanje morate urediti sami

Zdravstveno zavarovanje pa morajo starši po rojstvu otroka urediti sami v 60 dneh. Do izteka 60 dni po otrokovem rojstvu lahko otrok zdravstvene storitve koristi na zavarovanje enega od staršev oziroma skrbnika, če je ta zavarovan. V tem času mora eden od njiju izpolnjen obrazec odnesti na območno enoto ali izpostavo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in otroku urediti zdravstveno zavarovanje.

To storijo tudi samozaposleni, ki so lahko nekoč to uredili preko portala e-Vem.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Če za novorojenčka še nimate številke EMŠO, ker še niste prejeli rojstnega lista, se ob prijavi zavarovanja na obrazec vpiše le datum otrokovega rojstva. Za otroka, o katerem so podatki o rojstvu vpisani v slovenski matični register, bo ZZZS sam pridobil te podatke, enako bo storil pri preverjanju podatkov o stalnem prebivališču. Otroci ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj se zanje vse zdravstvene storitve krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po oddaji vloge boste nato otrokovo zdravstveno kartico prejeli na dom v 14 dneh.

 

Komentarjev (2)

  • sebastjan Svete 11. Januarja 2018 - 17:04 Odgovori

    super ste

    • Manca Borko Grimšič 15. Januarja 2018 - 12:01 Odgovori

      Hvala za pohvalo! Berite nas še naprej! Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja