Go to Top

Davčna obremenitev stroškov dela lani 39,7-odstotna

Davčna obremenitev stroškov dela enaka kot pred enim letom, torej 39,7-odstotna so pokazali podatki Surs-a. Kaj to pomeni? Za vsa vprašanja glede plač, prispevkov, davkov se obrnite na naše davčne strokovnjake. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Davčna obremenitev stroškov dela – 60 odstotkov za neto plačo

Surs je postregel z naslednjimi podatki – davčna obremenitev stroškov dela v letu 2023 je znašala 39,7 odstotka. To pomeni, da je od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je zaslužil 67 % plače povprečne zaposlene osebe, bilo 39,7 % namenjenega za plačilo davčnih bremen. Preostanek 60,3 % pa je ostalo za neto plačo. Davčna obremenitev stroškov dela se v letu 2023 glede na leto 2022 ni spremenila.

Izračun plače

davčno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost je bila 83,4-odstotna

Davčna obremenitev za samsko osebo je v lanskem letu znašala 83,4 % bruto plače v zaposlitvi. To pomeni, da so se neto dohodki samske osebe pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost zvišali za 16,6 % bruto plače. To imenujemo »past brezposelnosti«. Gre za razliko v neto dohodkih osebe (nadomestilo za brezposelnost v višini 80 % bruto plače zaposlene osebe, ki prejema 67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) v zaposlenost (67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) iz brezposelnosti. Razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke ter višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili na Sursu. Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost se je sicer lani v primerjavi z 2022 znižala za skoraj 3 odstotne točke.

Pogodba o zaposlitvi

Davčna obremenitev pri prehodu na bolje plačano delovno mesto

Podatki Sursa še kažejo, da je ob prehodu na bolje plačano delovno mesto davčna obremenitev plače za samsko osebo v lanskem letu znašala 48,6 % (leto prej 48,8 %) dodatne bruto plače. Za par z dvema otrokoma pa 100,0 %. To je t.i. »past nizkih plač«. Gre za razmerje v neto dohodkih zaposlene osebe pri prehodu na višje plačano delovno mesto (s 33 % na 67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke ter višje pripadajoče socialne transferje. Davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto (glede na leto 2022) za samsko osebo se je znižala za 0,2 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa je ostala enaka.

Vas zanima ustanovitev podjetja? V podjetju Data imamo že 32 let izkušenj z ustanavljanjem podjetij! Pokličite 01/600-1530 nam pišite na data@data.si ali  obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja