Go to Top

Dars vinjete – prihaja pred poletjem do podražitev?

Dars vinjete naj bi po podatkih časnika Delo letos poleti doživele podražitev. Podražitev je predlog Družbe za avtoceste Republike Slovenije (DARS). Ministrstvo za infrastrukture ga je podprlo in ga poslalo v medresorsko obravnavo. Za koliko pa naj bi se dars vinjete podražile?

Mimogrede, v kolikor vas zanima odprtje s.p. ali d.o.o., ste na pravem mestu. Pokličite na 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Dars vinjete – do kolikšne podražitve naj bi prišlo?

Dars vinjete naj bi se glede na predlog Družbe za avtoceste Republike Slovenije že pred poletje podražile za 6,8 odstotka. To pomeni, da bi po implementaciji podražitve letna vinjeta voznike avtomobilov stala 117 evrov. V DARS-u so povedali, da so ministrstvu za infrastrukturo predlagali podražitev cen vseh vrst vinjet iz dveh glavnih razlogov:

  1. rast cen življenjskih potrebščin;
  2. načrtovanih investicij.

Sicer pa v upravljalcu slovenskih avtocest slovenski vladi predlagajo podražitev cen vinjet vsako leto, a se cena ni spremenila že od 1. decembra 2013. To kljub temu da inflacija v istem obdobju znaša 22,3 odstotka. Po vsej verjetnosti je to eden izmed glavnih razlogov zakaj je predlog družbe končno naletel na plodna tla na Ministrstvu za infrastrukturo. Na ministrstvu so tudi razložili, da so predlog podprli predvsem z namenom zagotavljanja dolgoročne finančne vzdržnosti Družbe za avtoceste Republike Slovenije. Če se bo neovirano financiranje in izgradnja velikih infrastrukturnih projektov nadaljevala, potem se bodo dars vinjete  morale podražiti.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Dars vinjete – kdaj bo podražitev prišla v veljavo?

Preden so bodo dars vinjete dejansko podražile pa mora predlog Ministrstva za infrastrukturo potrditi tudi vlada. Iz tega razloga točen datum podražitve še ni znan. So pa na DARS-u potrdili, da si prizadevajo, da bi do podražitve prišlo pred turistično sezono, se pravi 15. junija ali pa 1. julija.

Če oz. ko bo do podražitve prišlo, pa bodo cene dars vinjet po vsej verjetnosti izgledale nekako takole:

Leta Mesečna Tedenska
Avtomobili 117 evrov 32 evrov 16 evrov
Kombinirana vozila 235 evrov 64 evrov 32 evrov

 

Za motorje pa naj bi po novem stala letna vinjeta 59 evrov, polletna 32 evrov, tedenska pa 8 evrov.

Mimogrede! Vas zanima podjetništvo? Se pripravljate na odprtje podjetja? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo posvetovanje pri enem izmed naših podjetniških svetovalcev!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja