Go to Top

Cene nepremičnin v EU – kje so se najbolj povišale, kje celo znižale?

Cene nepremičnin v EU

Cene nepremičnin v EU (gre za stanovanjske nepremičnine) so se v zadnjih 12 letih zvišale za 48 %. Cene najemnin so bile v povprečju višje za 18 odstotkov. Za koliko so se cene nepremičnin zvišale v Sloveniji? Kje so cene nepremičnin v EU najbolj narasle, in kje so se celo znižale? Kako pa je bilo z najemninami?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Cene nepremičnin v EU višje v 24 državah, nižje v treh

Evropski statistični urad Eurostat je objavil podatke za cene nepremičnin v EU in za cene najemnin v EU. Cene nepremičnin v EU so se od leta 2010 zvišale v 24 od 27 držav članic EU. Cene za stanovanjske nepremičnine so se najbolj zvišale v Estoniji (za 196 odstotkov), na Madžarskem (za 168 %) ter v Luksemburgu (za 135 %). Občutni skok cen stanovanjskih nepremičnin so občutili tudi v Latviji (za 131 %), Litvi (130 %), na Češkem (130 %) ter v Avstriji (121 %). Se pa cene nepremičnin v EU niso v vseh državah zvišale. Od leta 2010 so se cene stanovanjskih nepremičnin znižale v treh državah EU. To so Grčija (cene so bile nižje za 23 %), Italija (za 8 %) in Ciper (za 6 %).

Izračunajte si vašo plačo! Uporabite naš kalkulator!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Ne le cene nepremičnin v EU, višje tudi najemnine

Če so se cene nepremičnin v EU zvišale v 24 od 27 držav EU, so se cene najemnin zvišale v 25 državah EU. Znižanje cen najemnin so zaznali le v Grčiji (znižanje za 24 %) in na Cipru (znižanje za 0,2 odstotka). Najemnine pa so se tako kot cene nepremičnin najbolj povišale v Estoniji (za 214 odstotkov). Sledili sta Litva (zvišanje za 139 %) in Irska (za 82 %). Mimogrede, oddajate sobe? Bi se vam bolj izplačalo odpreti s.p.? Prijavite se na naš seminar Sobodajalec ali s.p. in dobili boste odgovor!

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Cene nepremičnin v EU – kaj pa kažejo podatki za Slovenijo?

Cene nepremičnin v EU so kot smo videli v veliki večini narasle. In Slovenija ni nobena izjema. Cene stanovanjskih nepremičnin so se v Sloveniji zvišale za približno 47 %. Cene najemnin pa so se od leta 2010 v Sloveniji zvišale za 40 odstotkov. Mimogrede, se nam pri obdavčitvi najemnin obeta še tretja sprememba v treh letih?

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja