Go to Top

Cena nafte prinaša črni scenarij in finančne luknje

Cena nafte je zaradi pandemije padla. Pandemija je namreč v svetu zmanjšala porabo nafte – s tem je tudi cena nafte manjša. Zaposlenost v tej industriji pada, v državnih proračunih pa so se pojavile luknje, ki jih nihče ni pričakoval še nekaj desetletij.

Informativni izračun plače

Ste zavezanec za plačilo okoljske dajatve? Če ne opravite samoprijave in je ne plačujete, vas lahko čaka visoka kazen! Okoljske dajatve morajo plačevati povzročitelji onesnaževanja – tisti, ki onesnažujejo okolje z odpadki in emisijami, ter tisti, ki proizvajajo ali uporabljajo surovine, polizdelke ali izdelke, ki vsebujejo okolju škodljive snovi. Potrebujete pravno pomoč glede okoljskih dajatev? Pišite nam na data@data.si in naša pravna služba vam bo priskočila na pomoč!

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Poraba nafte zmanjšana za tretjino

Spremembe na naftnem trgu so se že nekaj časa spreminjale zaradi tendence po uporabi obnovljivih virov. Pojavljajo se trendi, ki kažejo, da bo naša mobilnost postopoma prešla na električni pogon, a naftni velikani tako hitrega preobrata niso pričakovali. Pandemija je tista, ki je porabo nafte zmanjšala za skoraj tretjino. Pred 12 leti, ko so se naftne države kopale v denarju, je cena nafte za sodček presegla tudi 145 dolarjev, letos je cena nafte za sodček že padla pod 16 evrov.

Četrti protikoronski paket

Vodilni posamezniki razmišljajo o izhodu!

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vodilni posamezniki se sprašujejo, ali gre na področju cene nafte zgolj za začasno krizo, ali bo to dolgoročni trend. Že preteklo leto na področju cene nafte in dobička ni bilo takšno, kot so si ga želeli. Za še dodatno zmanjšanje letos je poskrbela karantena, tudi napovedi za prihodnje leto niso rožnate! Vodilni posamezniki zato že razmišljajo o odhodu iz te industrije. Na slabšem so tudi tamkajšnji delavci, brezposelnost se veča, bliža se jim gospodarska in socialna kriza.

Preverite, katere delovna mesta so zaradi epidemije najbolj ogrožena pri nas!

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Začetek prihodnosti?

Ali nizka cena nafte in njena zmanjšana poraba pomeni konec te industrije? In ali ta konec hkrati pomeni priložnost za začetek prihodnosti, ko se bo bolj uveljavila čista energija?

Cena nafte se je danes zvišala – a ne za dolgo časa

V današnjem trgovanju se je cena nafte sicer nekoliko zvišala, a analitiki menijo, da je višja cena nafte le kratkotrajna, saj je le posledica novice o zmanjšanju zalog črnega zlata.

Pravni nasvet

Do ponedeljka cena naftnih derivatov pri nas ostaja nespremenjena

V skladu z uredbo lahko naftni trgovci v Sloveniji ob avtocestah in hitrih cestah cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva določajo sami. Drugje po državi cene ostajajo regulirane, določajo se vsakih 14 dni. Cena bencina in dizla do ponedeljka še vedno ostaja 1 evro za liter – toliko znašata od 7. aprila dalje.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja