Go to Top

Carinski portal za gospodarske subjekte – kaj vam omogoča?

Carinski portal omogoča gospodarskim subjektom spletno interakcijo s carinskim organom. Kako se torej prijaviti? Kako se carinski portal e-Carina razlikuje od portala EUCTP?

Informativni izračun plače

Računovodski servis DATA d. o. o. je veliko več kot samo vaš računovodja! Naš strokovni kolektiv sestavljajo tudi pravniki, davčni strokovnjaki in strokovnjaki za delo tujcev. Pri podjetju DATA d. o. o. lahko dobite vse, kar je potrebno za vaše poslovanje. Računovodsko storitev vam lahko razširimo z individualnimi svetovanji ali mesečnimi paketi, ki vključujejo tudi pravne ali davčnosvetovalne storitve. Tudi naš oddelek za delo tujcev vam lahko pomaga pri urejanju delovne dokumentacije in delovnih dovoljenj za vaše zaposlene ali za vas!

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Ne pozabite, da morate vso carinsko dokumentacijo tudi predložiti svoji računovodji za namene knjiženja!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Carinski portal ali EUCTP

Carinski portal e-Carina omogoča dostop do aplikacij, ki omogočajo urejanje deklaracij, prijavo in predložitev obračuna za področje trošarin, e-Izvržbe, dostop do instrumentov zavarovanja in dostop do EU portala za carinska dovoljenja. Portal e-Carine omogoča tudi dostop do portala za gospodarske subjekte EUCTP.

Evropski carinski portal oziroma »EU Customs Trader Portal« – EUCTP predstavlja splošni portal za vodenje postopkov pred carinskim uradom. EUCTP je v osnovi harmoniziran dostop do carinskih sistemov preostalih EU držav članic.

Carinski portal EUCTP vsebuje nadaljnje specifične portale (Specific Trader Portal – STP), namenjene izvajanju različnih specifičnih procesov iz področja carin. Tako je STP namenjen tudi pridobitvi statusa pooblaščenega gospodarskega subjekta (eAEO), pridobitvi statusa pooblaščenega gospodarskega subjekta (eAEO) in vlaganju zahtevkov za informativne liste (INF) na področju carinjenja.

BRUTO NETO PLAČA

Kako vstopiti v carinski portal?

Gospodarski subjekti oz. predstavniki teh si morajo pred prvo prijavo v portal urediti dostop do portala e-Carina. Prijava in vstop na portal e-Carina je mogoča le na podlagi kvalificiranega digitalnega potrdila in gesla, ki ga prijavitelj dobi na elektronski naslov.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V primeru prve prijave za gospodarski subjekt je potrebno tudi urediti pooblastilo za fizično osebo preko »Obrazca za dodelitev in preklic pooblastil na portalu e-Carina«. Gre za nekakšne »administratorske pravice« za podjetje. Nadaljnja pooblastila preostalih pooblaščencev lahko opravi pooblaščenec sam.

Do EUCTP dostopate nato preko te spletne POVEZAVE. V tem primeru je priporočeno, da imate tudi EORI številko gospodarskega subjekta.

Informativni izračun dnevnice

EORI številka in carinski portal

EORI številka (Economic Operators Registration and Identification number) in EORI sistem omogoča registracijo in identifikacijo oseb, vključenih v poslovanje na carinskem področju. Z enotno EORI številko je gospodarski subjekt lahko razpoznan po celotni Evropski uniji in to številko lahko uporablja za vse carinske operacije v EU.

Pravni nasvet

Gospodarskim subjektom, ki so registrirani v Sloveniji, ni potrebno posebej zaprošati za EORI številko, saj se ta ne razlikuje od veljavne davčne številke s predpono SI. Gospodarski subjekti iz tretjih držav se lahko registrirajo pri pristojnem FURS-ovem uradu oz. drugem pristojnem uradu v drugi državi članici EU.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja