Go to Top

Carinske dajatve pri uvozu – kakšne spremembe načrtujejo v Bruslju?

Carinske dajatve pri uvozu naj bi doživele določene spremembe. Iz Bruslja so sporočili, da želi Evropska Unija poenostaviti carinski sistem. To naj bi storili z namenom povečanja preglednosti pri spletnih nakupih, s čimer bodo odpravili prikrite stroške za potrošnike. Kako pa bodo te spremembe izgledale v praksi?

Potrebujete pomoč na področju davkov? Davčni svetovalci podjetja Data so vam vedno na voljo. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran!

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Carinske dajatve pri uvozu – kakšne spremembe pričakovati?

Carinske dajatve pri uvozu ne bodo doživele sprememb še nekaj let. Po podatkih Evropske Unije bodo nova pravila pričela veljati leta 2028. Med drugim je namen teh novih pravil preprečevanje skritih stroškov za potrošnike in odprava oprostitev carinskih dajatev za blago v vrednosti manj kot 150 evrov.

Tako imenovane »male pošilje« predstavljajo resen del skupnega uvoza v Evropsko Unijo. Vsako leto je uvoženih okoli milijarda pošiljk, ki so bile kupljene prek spleta. Večina – okoli dve tretjini – jih je uvoženih iz Kitajske in imajo pogosto skrite stroške za potrošnika. Po besedah evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija bodo nova pravila za uvoz malih pošiljk v Evropo zagotovila, da giganti spletne prodaje poslujejo v skladu z evropskimi pravili. S tem naj bi odgovornost preložili iz potrošnikov na prodajalce.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Carinske dajatve pri uvozu – zakaj pridejo nova pravila v veljavo šele leta 2028?

Carinske dajatve pri uvozu bodo doživele spremembe leta 2028 predvsem zato, ker bo tistega leta pričelo delovati tudi novo evropsko carinsko podatkovno vozlišče. Nadomestilo bo 27 nacionalnih carinskih režimov, ki so v veljavi trenutno, in 111 nacionalnih informacijskih sistemov. Iz Bruslja tudi sporočajo, da bodo po njihovih ocenah države zaradi te spremembe letno prihranile do 2,7 milijardi evrov operativnih stroškov, kar je vse prej kot zanemarljiva številka. Vsi uvozniki bodo lahko uporabljali isto podatkovno vozlišče, kar bo zmanjšalo potrebo po carinski deklaracijah.

Nameravati tudi sami odpreti podjetje in uvažati v Evropsko Unijo? Podjetje Data naj bo prvi korak na vaši poslovni poti! Za registracijo podjetja pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracija podjetja takoj!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja