Go to Top

Bomo vloge na CSD res oddajali samo enkrat?

Pomembna novost, ki jo v sklopu reorganizacije centrov za socialno delo (CSD) napovedujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je uvedba informativnih odločb za letne pravice. Kaj to pomeni?

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Veste, kaj vas čaka pred vstopom v podjetništvo?

Več informacij

Med socialne transferje, o katerih se odloča vsako leto znova (t. i. letne pravice), spadajo otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in subvencija kosila.

Za uveljavljanje teh letnih pravic bodo prosilci morali oddati samo prvo vlogo. Nato jim bo CSD vsako leto, predvideno s 1. septembrom, avtomatično izdal informativno odločbo.

Prosilcem tako ne bo treba več vsako leto znova izpolnjevati in oddajati vlog.

Prijava na izobraževanje

Kako bo potekal postopek?

Stranka bo za vsako letno pravico najprej oddala prvo vlogo, s katero se bo strinjala, da se ji avtomatično podaljšajo letne pravice. Na vlogi bo namreč opozorilo, da bo s 1. septembrom avtomatično izdana informativna odločba ali odločba po uradni dolžnosti (če zaradi okoliščin izdaja informativne odločbe ne bo možna).

Če bi se prosilec želel odreči avtomatični izdaji odločbe, bo moral to narediti s pisnim soglasjem.

CSD

CSD bo v mesecu septembru avtomatizirano preveril vse pretekle letne pravice in pridobil podatke za novo odločanje. Če sprememb ne bo, se bo izdala informativna odločba. V nasprotnem primeru pa bo postopek preusmerjen v odločanje po uradni dolžnosti CSD, ki bo izdal prvostopno odločbo.

Prosilci se bodo lahko zoper informativno odločbo pritožili – o tem bo odločal CSD, kot do sedaj, in izdal odločbo na prvi stopnji. Zoper to odločbo se bo spet možna pritožba, tokrat na pristojno ministrstvo. Če ne bo ugovora, bo informativna odločba pravnomočna.

Datum zaključka pravice ne bo več določen in bo načeloma veljal do izdaje naslednje informativne odločbe.

Prijava na izobraževanje

Na MDDSZ načrtujejo, da bodo testne oblike avtomatiziranih informativnih odločb izdane že konec letošnjega leta. Informativne odločbe bodo centri izdajali na podlagi avtomatiziranega sistema tiskanja in pošiljanja (podobno sistemu Finančne uprave RS).

Kaj je namen informativne odločbe?

Namen informativne odločbe je razbremeniti tako prosilce kot tudi centre za socialno delo. Prvim ne bo več treba vlagati vlog za podaljševanje pravic, drugi pa bodo manj obremenjeni z administrativno upravnimi postopki.

V letu 2015 je bilo v informacijskem sistemu centrov za socialno delo izpeljanih nekaj več kot 400.000 postopkov za več kot 250.000 družin. Pozitivnih postopkov je bilo več kot 380.000, kar pomeni okoli 90% vseh postopkov, so nam pojasnili na MDDSZ.

Prijava na izobraževanje

Predlog zakona, ki vpeljuje informativno odločbo, v javni razpravi

Da bo vpeljava informativnih odločb dobila tudi zakonodajno podlago, so potrebne spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Predlagan zakon o njegovih spremembah in dopolnitvah je MDDSZ danes posredovalo v javno razpravo.

Predlagan zakon o reorganizaciji centrov za socialno delo bo sicer vlada predvidoma obravnavala v drugi polovici marca, nato pa bodo o zakonu glasovali še poslanci.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja