Go to Top

Svetovni dan lenobe – pa še petek

Svetovni dan lenobe

Svetovni dan lenobe, da nam je jasno, kako nujen je v tem hitrem vsakodnevnem tempu oddih. Pred kratkim smo pisali, da počitek po delu podaljšuje življenje. Strokovnjaki delodajalcem celo svetujejo, naj zaposlene spodbujajo k rednemu počitku tako med delom, kot tudi po delu. Take krajše počitke pa morajo dopolnjevati tudi tedenski in daljši medletni oddihi od službenih obveznosti. Da bodo zaposleni imeli to možnost, lahko delodajalci poskrbijo z ustreznimi pravilniki o letnem dopustu.

Raziskave so pokazale, da se lahko pri daljšem odlašanju s počitkom po delu pojavijo izčrpanost, visok krvni tlak, motnje v mišičnem in skeletnem delovanju, sladkorna bolezen, motnje spanja in celo izgorelost. Napor in stres namreč ne načenjata samo psiholoških virov, kot je recimo izguba pozornosti za delo. Prav tako izčrpavata telesno energijo: poveča se srčni utrip, dihanje je bolj plitko, prebavni procesi se upočasnijo, krvni tlak se poveča in aktivirajo se stresni hormoni. Po delu je torej pomembno počivati, da preprečimo izgubo svojih virov energije, jih obnovimo in pridobimo nove.

Danes torej prenehajte z opravki in organizacijo vsega okoli sebe – sedite in se sprostite ali pa si privoščite dremež. Morda boste med brezciljnim sanjarjenjem našli dobro poslovno idejo. Če jo nameravate uresničiti, lahko na VEM točki Data hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o. Tudi v nadaljevanju podjetniške poti vam stojimo ob strani z zanesljivi računovodskimi storitvami, številnimi izobraževanji in podjetniškim svetovanjem.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Petek – najmanj produktiven dan

svetovni dan lenobeTa ugotovitev ni presenečenje. Konec delovnega tedna smo bodisi mentalno preveč utrujeni, da bi se lotili novega projekta ali pa preveč zaposleni z zaključevanjem vseh nalog tedna.

Ob petkih v povprečju dosegamo samo 70-odstotno produktivnost (ob sredah pa več kot 90-odstotno). Raziskave tudi kažejo, da ob petkih delamo bolj individualno, saj želi vsak zase zaključit z vsemi nalogami, ki jih je imel v tednu.

Svetovni dan lenobe

Svetovni dan lenobe je praznik, katerega pobudniki niso znani – najbrž so bili preveč leni, da bi se podpisali pod svoj predlog. A ideja je hitro obkrožila svet in pojavile so se celo pobude, da bi ga razglasili za dela prost dan.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja