Go to Top

Bolniški stalež – lahko zapustimo dom ali ne?

Bolniški stalež – ko je delavec bolniško odsoten mora upoštevati navodila, ki mu jih predpiše osebni zdravnik. Kaj to pomeni?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Bolniški list se izda v elektronski obliki

V kolikor zbolimo, vam lahko osebni zdravnik odpre bolniški stalež. Bolniški list se izda v elektronski obliki. Z njim dokažemo upravičeno odsotnost z dela in tako tudi prejemamo nadomestilo plače za čas odsotnosti.

Pretvorite bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Kakšne spremembe veljajo od lani?

Leta 2022 je glede bolniške odsotnosti prišlo do nekaterih sprememb. In sicer za bolniški stalež velja, da če smo z delovnega mesta odsotni zaradi bolezni, poškodbe izven dela ali poškodbe po tretji osebi izven dela, nadomestilo bremeni delodajalca ali samostojnega zavezanca prvih 20 delovnih dni. Od vključno 21. delovnega dne pa gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če je razlog odsotnosti poškodba pri delu ali poklicna bolezen, pa nadomestilo bremeni delodajalca ali samostojnega zavezanca prvih 30 delovnih dni. Od vključno 31. delovnega dne pa gre v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

pravno svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Bolniški stalež – potrebno je upoštevati navodila zdravnika!

Ko smo bolniško odsotni (gre za bolniški stalež), moramo upoštevati navodila, ki nam jih predpiše zdravnik. Ta določajo, koliko moramo počivati, ali so nam dovoljeni izhodi, sprehodi, odhodi izven kraja, kjer bivamo ipd. Načeloma velja, da takrat ko »koristimo bolniški stalež«, moramo biti na domu. Dom lahko zapustimo ob odhodu na zdravniški pregled oz. terapijo. Možno pa je tudi dom zapustiti v primerih, če tako dovoli zdravnik in odsotnost ne vpliva negativno na potek zdravljenja. Ko zdravnik poda navodila, mora upoštevati zdravstveno stanje osebe ter tako določiti režim, da bo oseba čim prej zaključila bolniški stalež ter se vrnila na delo.

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Ali lahko delodajalec preveri, če kršimo »bolniški stalež«?

Ali lahko delodajalec ukrepa, če sumi, da delavec »izkorišča« bolniški stalež? Kontrolo bolniške odsotnosti do 20 dni ima delodajalec običajno opredeljeno v internih pravilnikih. Ti mu omogočajo, da ukrepa v primeru suma, da zaposleni izkoriščajo bolniški stalež oz. bolniško odsotnost. Lahko se odloči za izvedbo nadzora. Tega lahko opravi sam ali najame detektiva. Ko pa je delavec bolniško odsoten več kot 20 dni pa lahko nadzor izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem primeru lahko na vrata potrka laični nadzornik ZZZS, ki ugotavlja, ali oseba upošteva navodila osebnega zdravnika.

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kdaj ostanemo brez denarnega nadomestila?

Da je bolniški stalež kršen in tako lahko ostanemo brez nadomestila plače velja:

·         če se brez opravičenega vzroka ne odzovemo vabilu na zdravniški pregled oz. zdravniško komisijo,

·         če opravljamo pridobitno delo v času bolniške odsotnosti,

·         če ne upoštevamo navodil pristojnega zdravnika za zdravljenje;

·         če zapustimo kraj bivanja brez dovoljenja zdravnika.

Brez denarnega nadomestila pa lahko ostanemo tudi, če neopravičeno najpozneje tri dni po začetku bolezni ne obvestimo delodajalca oz. osebnega zdravnika, da smo zboleli.

Bi glede bolniške odsotnosti potrebovali pravni nasvet? Ali pa imate druge dileme delovnopravne zakonodaje? Kontaktirajte naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected].

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja