Go to Top

BicikeLJ – Ali lahko od delodajalca zahtevate povračilo stroškov?

Kaj sploh je BicikeLJ?

BicikeLJ je sistem izposoje koles, ki ga prebivalcem omogoča mestna občina Ljubljana in ga uporablja vedno več oseb. Številni uporabniki tovrstne sisteme (BicikeLJ, KolesCE ipd.) uporabljajo tudi za prevoz na delo in z dela. Pa nam je delodajalec dolžan povrniti stroške uporabe sistema BicikeLJ, če se odločimo za to obliko prevoza na delo?

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Prevoz je le eden izmed stroškov, ki ga mora delodajalec povrniti zaposlenim. Med drugim delavcem na službenih poteh pripadajo dnevnice, upravičeni pa so tudi do nadomestila za malico. Preverite katere novosti veljajo glede dnevnic v letu 2020 in v kakšni višini. Če niste prepričani kako pravilno delavcem povrniti strošek prevoza na delo pišite našim pravnikom na data@data.si!

Informativni izračun plače

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V skladu z zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Delavec ima pravico do povračila stroškov prevoza, če je njegovo bivališče vsaj en kilometer oddaljeno od kraja opravljanja dela.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Pri tem povračilo stroškov ni obdavčeno do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela. Obdavčitev izplačanih povračil stroškov prevoza na delo podrobneje obravnava Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Najcenejši javni prevoz – je to lahko BicikeLJ?

Zgoraj omenjena Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov omenja zgolj javni prevoz in ne navaja izrecno, da mora ta biti najcenejši. Zato je odgovor potrebno poiskati v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca. Nekatere kolektivne pogodbe namreč izrecno določajo, da je delavec upravičen do povračila stroškov najcenejšega javnega prevoza. Takšno določbo na primer vsebuje Kolektivna pogodba za dejavnost gostinstva in turizma. Spet druge pa omenjajo zgolj javni prevoz in ne določajo, da mora ta biti najcenejši.

BRUTO NETO PLAČA

BicikeLJ kot javno prevozno sredstvo

Tudi BicikeLJ je del sistema javnega prevoza. Ali je torej delodajalec delavcu dolžan povrniti strošek uporabe kolesa, če je ta dražji od druge oblike javnega prevoza? Če se delavec odloči za uporabo sistema BicikeLJ namesto npr. avtobusnega prevoza, mu bo delodajalec dolžan povrniti le strošek cenejšega avtobusnega prevoza, če področna kolektivna pogodba ali drug akt določa, da je delavec upravičen le do povračila stroškov najcenejšega javnega prevoza.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja