Go to Top

BDP v prvem četrtletju leta 2021 zrasel

BDP rast zahvaljujoč bruto investicijam v osnovna sredstva

BDP je bil v prvem četrtletju letošnjega leta višji za 1,6 odstotka.  Letna inflacija v aprilu ostaja 2,1-odstotna, enako kot v maju.

Informativni izračun plače

Bruto investicije v osnovna sredstva

Potrebujete računovodsko svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

K zvišanju bruto investicij v osnovna sredstva za 7,6 odstotkov so v največji meri doprinesle investicije v stroje in opremo. Investicije v zgradbe in objekte pa so bile za 3,9 odstotkov nižje kot v istem obdobju lansko leto. Medtem je bil prispevek izvoza in potrošnje gospodinjstev nekoliko manjši.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

BDP – Izvoz in uvoz ter poraba gospodinjstev višja

Izvoz se je v prvem trimesečju leta 2021 povečal za 0,8 odstotkov, uvoz pa za 0,5 odstotkov. Vendar sta se povečala samo izvoz in uvoz blaga, izvoz in uvoz storitev pa sta se v veliki meri zmanjšala zaradi upada potovanj.

Končna potrošnja gospodinjstev na domačem trgu se je najbolj zmanjšala z izdatki za storitve, in sicer za 3 odstotke. Izdatki za preostale dobrine pa so se zvišali, najizraziteje so se zvišali izdatki za nakupe avtomobilov.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

računovodsko svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Zaposlenost v prvem četrtletju padla

Zaposlenost je v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšala za 1 odstotek, kar je za 10.000 oseb manj kot v enakem obdobju lansko leto. Najbolj se je brezposelnost povečala v gostinstvu in v predelovalnih dejavnostih. Zaposlenost se je v nekaterih dejavnostih dvignila, in sicer najbolj izrazito se je dvignila v zdravstvu in socialnem varstvu. Kljub temu pa zaposlovalci napovedujejo povečanje gospodarske aktivnosti in posledičnega zaposlovanja za drugo polovico leta.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Letna inflacija

Na letno inflacijo so v največji meri vplivale podražitev goriva in energije, mesečno pa podražitve različnih izdelkov in storitev. Inflacijo pa so blažili cenejši počitniški paketi in za 2,7 odstotka cenejša hrana.

Po podatkih Statističnega urada je bil BDP v primerjavi z istim obdobjem lani višji za 2,3 odstotkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja