Go to Top

Bančni račun za sp – ali podjetnik potrebuje poslovni račun?

Bančni račun za sp

Bančni račun za sp podjetnik odpre na banki, potem, ko od AJPES-a prejme sklep o vpisu v poslovni register. Pa je bančni račun za sp obvezen? Poslovanje sp mora biti urejeno preko banke in prek odprtega računa na banki. S spremembami Zakona o davčnem postopku, decembra 2015, je bila ukinjena obveznost, ki je samostojnim podjetnikom nalagala, da morajo poslovati preko ločenega bančnega računa. S spremembo je bilo sp-jem omogočeno, da za svoj bančni račun za sp uporabljajo isti račun, in sicer lahko tudi osebni. Razlog spremembe je bil razbremenitev stroškov vodenja dodatnega, poslovnega bančnega računa. Za podrobnejšo razlago nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pošljite povpraševanje na data@data.si.

Ustanovitev podjetja na DATA točki!

Bančni račun za sp je lahko osebni ali poslovni račun

Bančni račun za sp je račun, ki ga podjetnik uporablja za poslovanje z banko. Nanj mu stranke plačujejo naročeno blago ali opravljeno storitev. Podjetnik se z banko dogovori kakšne vrste bo bančni račun za njegov sp potem, ko je vpisan v poslovni register. Večina bank v Sloveniji vztraja na stališču, da mora biti bančni račun za sp poslovni račun. To pomeni, da ne dovolijo podjetnikom poslovati prek lastnega osebnega računa. Spet druge banke so se prilagodile določilom Zakona o davčnem postopku. Kakšen transakcijski račun bo banka dejansko odprla sp, pa je poslovna odločitev banke oziroma predmet dogovora med njo in podjetnikom – komitentom. Banka je račun dolžna zgolj ustrezno označiti glede na informacije, ki jih prejme od stranke.

Uporabite kalkulator za izračun plače!

Ustanovite podjetje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Bančni račun za sp in razlike med osebnim in  poslovim računom

Razlike med obema vrstama računov se pokažejo že pri vpisu bančnega računa v Register transakcijskih računov, ki ga vodi AJPES. Kadar so imetniki transakcijskega računa podjetniki, vpisani v register podjetij, imajo ti transakcijski računi v banki posebno oznako vrste računa (vrsta T) in so tudi vpisani v Poslovni register Slovenije in so s tem javni. Podatki o transakcijskih računih fizičnih oseb (vrsta računa A) pa so osebni podatki, zato za dostop do teh podatkov veljajo pravila, ki jih določa Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). To pomeni, da torej niso javno dostopni, pojasnjuje AJPES na svoji spletni strani.

Vse o normiranem s.p.

Bančni račun za sp je lahko osebni račun podjetnika

Namesto dveh ločenih transakcijskih računov, imajo lahko samostojni podjetniki in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, le en transakcijski račun (lahko tudi osebni), ki ga bodo uporabljali za poslovne in zasebne namene. Seveda, če se o tem po registraciji podjetja dogovorijo z banko in obvestijo Finančno upravo RS, da bodo poslovali prek osebnega računa. Če bodo samostojni podjetniki in zasebniki, ki bodo poslovali le prek osebnega računa (vrsta računa A) želeli javno objavo tega računa pri podatkih svojega podjetja v registru podjetij AJPES, ne bo šlo. Kot že omenjeno, vrsta računa A, ki je bančni račun za sp, po Zakonu o varstvu osebnih podatkov, ne more biti javen podatek. Račun postane javen šele takrat, ko spremeni podjetnik v banki račun vrste A (osebni) v račun vrste T (poslovni).

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Bančni račun za sp – osebni in poslovni račun naj bosta ločena

Računovodski strokovnjaki podjetja DATA priporočajo podjetnikom naj se po registraciji sp odločijo za odprtje poslovnega računa na banki in naj vsekakor ločijo osebne od poslovnih financ. Poslovanje prek poslovnega računa je bolj pregledno in transparentno.

Če imate podjetniki še kakšna vprašanja, ki so povezana s postopkom ustanovitve podjetja, izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, pogoji za opravljanje dejavnosti, postopki po registraciji, odprtjem TRR računa, stroški, obdavčitvijo ipd., ne oklevajte. Pišite za ponudbo za individualno obravnavo na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja