Go to Top

Avtoserviserji – kdo lahko servisira vozila?

Avtoserviserji – pooblaščeni in neodvisni? Ali lahko opravijo servis vašega vozila samo pooblaščeni avtoserviserji ali to lahko storijo tudi neodvisni serviserji? Lastniki avtomobilov, ali veste kje lahko opravite servis vozil?

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete pravni nasvet glede uveljavljanja zahtevkov iz naslova garancije?

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Še preden začnete z delom in zaposlovanjem , morate dejavnost ustrezno registrirati. Vabimo vas, da preverite tudi obveznosti, ki jih imate kot delodajalec. Udeležite se brezplačnega izobraževanja, kjer vas bomo seznanili z obveznostmi delodajalca, vi pa se raju usmerite v svojo stroko.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

 

Kdo so neodvisni avtoserviserji?

Julija 2010 je začela veljati Uredba (ES) št. 461/2010. Uredba se imenuje Pogodba o delovanju EU za skupine vertikalnih sporazumov in usklajenih ravnanj v sektorju motornih vozil. Uredba velja v vseh državah članicah EU in se uporablja neposredno.

V skladu z uredbo je neodvisni serviser:

  • ponudnik storitev popravljanja in vzdrževanja motornih vozil, ki ne deluje v distribucijskem sistemu, vzpostavljenem pri dobavitelju motornih vozil, za katerega opravlja popravila ali vzdrževanje;
  • pooblaščeni serviser v distribucijskem sistemu danega dobavitelja, v kolikor opravlja storitve popravljanja in vzdrževanja za motorna vozila dobavitelja, v čigar distribucijski sistem ni včlanjen;

Pravni nasvet

Ali lahko servis opravijo pooblaščeni ali tudi neodvisni avtoserviserji?

V skladu z uredbo so neodvisni avtoserviserji dobili dostop do informacij, ki so nujna za popravilo in vzdrževanje vozil pod enakimi pogoji kot pooblaščeni avtoserviserji. Za popravilo vozil v času garancije torej ni potrebno uporabljati originalnih rezervnih delov, ampak je mogoče uporabljati tudi druge rezervne dele, ki ustrezajo kakovosti originalnih delov. Rezervni deli morajo biti enake kakovosti. Rezervni deli morajo biti odobreni tudi s strani proizvajalcev vozil.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Servisiranje vozil, tudi tistih, ki so še v garancijskem roku, ni le v domeni pooblaščenih avtoserviserjev. To lahko opravljajo tudi neodvisni serviserji, ki so ustrezno strokovno usposobljeni.

Ali veste, kaj se šteje za stvarno napako in katere zahtevke lahko postavite iz naslova stvarne napake? Katere zahtevke lahko postavite iz naslova garancije? O tem smo že pisali in lahko preverite tukaj.

Pred kratkim je uredbi sledila tudi Državna revizijska komisija, ki je sprejela sklep in razveljavila razpis FURS za vzdrževanje službenih vozil, ki je bil namenjen le pooblaščenim avtoserviserjem.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja