Go to Top

Avtomehanična delavnica: Kako ustrezno registrirati dejavnost?

Avtomehanična delavnica – pogoji za opravljanje dejavnosti in registracija podjetja

Ste med prijatelji in sorodniki znani kot ljubiteljski avtomehanik? Je popravljanje in vzdrževanje motornih vozil hobi, s katerim bi želeli (dodatno) zaslužiti? Kako morate torej ustrezno registrirati podjetje oziroma dejavnost, da bo vaša avtomehanična delavnica poslovala v skladu z zakonodajo? Za več informacij o pridobitvi obrtnega dovoljenja se lahko obrnete na svetovalce za podjetniško svetovanje oziroma na naše pravnike, ki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Prvi pogoj je, da opravite postopek za ustanovitev podjetja. Na točki Vem podjetja DATA lahko brezplačno registrirate družbo z omejeno odgovornostjo (ustanovitev d. o. o.), dejavnost samostojnega podjetnika (ustanovitev s. p.) ali brezplačno spremenite podatke že ustanovljenih podjetij. Referenti na VEM točki vam bodo obenem znali svetovati, katera oblika podjetja je za vas najprimernejša in katere dejavnosti morate registrirati. O postopku registracije podjetja sicer vsem zainteresiranim svetujemo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Avtomehanična delavnica – katere dejavnosti registrirati?

Da bo vaša avtomehanična delavnica obratovala ustrezno, morate pri ustanovitvi podjetja registrirati ustrezne dejavnosti. Te se izbirajo iz Standardne klasifikacije dejavnosti (2008) in so razvrščene po šifrah.

Avtomehanična delavnica zahteva registracijo dejavnosti Vzdrževanje in popravila motornih vozi (G45.200)

Med vzdrževanje in popravila motornih vozil sodijo naslednje dejavnosti:

  • mehanična popravila,
  • električna popravila,
  • popravila elektronskega vžiga motornih vozil,
  • redno servisiranje motornih vozil, popravilo karoserij,
  • popravilo delov motornih vozil, tudi sedežev,
  • ličenje vozil,
  • popravilo vetrobranskih stekel in oken,
  • popravilo, montaža in zamenjava zračnic in plaščev, uravnoteženje koles.

Če boste poleg popravil motornih vozil prodajali še rezervne dele ali opremo, ki jih niste proizvedli vi, morate registrirati tudi dejavnost trgovine – G45.320 Trgovina na drobno z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila.

avtomehanična delavnica

V primeru, da boste rezervne dele in opremo za motorna vozila prodajali drugim avtomehaničnim delavnicam, boste pri registraciji podjetja morali vključiti šifro G45.310 Trgovina na debelo z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila. Če boste po naročilih vaših strank vgrajevali rezervne dele ali drugo opremo v razna motorna vozila, pa je najbolje registrirati še G47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.

Prijava na izobraževanje

Potrebovali boste tudi obrtno dovoljenje

Za opravljanje nekaterih dejavnosti potrebujete obrtno dovoljenje, za pridobitev obrtnega dovoljenja pa glede na dejavnost specifično izobrazbo. Potrebovali ga boste tudi, če boste želeli, da vaša avtomehanična delavnica deluje v skladu z zakonodajo. Pogoji za pridobitev obrtnega dovoljenja so navedeni v Obrtnem zakonu. Posameznik lahko pridobi dovoljenje, če ima ustrezno poklicno ali strokovno izobrazbo ustrezne smeri ali opravljeno ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo. Dovoljenje lahko pridobi tudi oseba, ki je omenjeno dejavnost že opravljala.

Vloga za pridobitev obrtnega dovoljenja se lahko vloži:

  • na portalu e-VEM,
  • na točki Vem ali
  • pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije oziroma pri območni obrtno-podjetniški zbornici po sedežu predlagatelja.

 

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja