Go to Top

Atipične oblike dela in kršitve – kakšne so?

Atipične oblike dela so vse tiste, ki so drugačne od tipične pogodbe o zaposlitvi

Med atipične oblike dela sodijo oblike dela, ki v eni ali več značilnostih odstopajo od t. i. tipične pogodbe o zaposlitvi.

Informativni izračun plače

»Temeljno pravno podlago za opravljanje dela v Sloveniji predstavlja pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas,« pravijo v gradivu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o inšpekciji dela zakonodajalci.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kaj sodi med atipične oblike dela?

atipične oblike dela

Atipične oblike dela nikakor niso prepovedane in so v nekaterih situacijah, s katerimi se srečujete v podjetjih, nujne oziroma neizogibne. O prekarizaciji namreč lahko govorimo šele takrat, ko so atipične oblike dela zlorabljene in uporabljene nenamensko ter v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Več o tem si na primer lahko preberete v prispevku Redno delo prek s. p. ni zakonito in v prispevku Delo prek s.p. za enega naročnika dovoljeno, a pod dvema pogojema.

pravno svetovanje

Atipične oblike dela večkrat zlorabljene

Delo v atipičnih oblikah dela v splošnem ni dovoljeno le takrat, ko obstajajo elementi delovnega razmerja, izpostavljajo pripravljavci sprememb Zakona o inšpekciji dela. Več o njih si preberite v prispevku Ali veste, kateri so elementi delovnega razmerja? O spremembi zakonodaje za delovno inšpekcijo pa smo že pisali v prispevku Inšpekcija dela z močnejšim orožjem.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

V primerih, ko ni upravičeno, se razmerje med delavcem in delodajalcem prikazuje drugače, kot je v resnici. Namen uporabe teh oblik pa je izničenje ali zmanjšanje zaščite delavcev oziroma izogibanja plačilu davkov in prispevkov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

V minulih letih so tako inšpektorji za delo zaznali porast števila kršitev na tem območju. Število zaznanih kršitev se je povečalo tako zaradi dejanskega zvečanja kršitev kot večje pozornosti inšpektorjev nanje.

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V letu 2015 so tako inšpektorji pri enem delodajalcu začasno prepovedali delo za 78 delavcev, pri katerih so odkrili obstoj elementov delovnega razmerja pri delu na podlagi pogodb civilnega prava. Inšpektorji morajo sicer v teh primerih za vsakega posameznega delavca dokazati vse elemente delovnega razmerja posebej.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja