Go to Top

Atipične oblike dela in kršitve

Med atipične oblike dela sodijo oblike dela, ki v eni ali več značilnostih odstopajo od t. i. tipične pogodbe o zaposlitvi.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Začenjate s poslovanjem? Ob svoji dejavnosti se boste morali ukvarjati tudi s podjetniško birokracijo. Pomagamo vam pri začetkih!

Več informacij

»Temeljno pravno podlago za opravljanje dela v Sloveniji predstavlja pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas,« pravijo v gradivu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o inšpekciji dela zakonodajalci.

Kaj sodi med atipične oblike dela?

atipične oblike dela

Atipične oblike dela nikakor niso prepovedane in so v nekaterih situacijah, s katerimi se srečujete v podjetjih, nujne oziroma neizogibne. O prekarizaciji namreč lahko govorimo šele takrat, ko so atipične oblike dela zlorabljene in uporabljene nenamensko ter v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Več o tem si na primer lahko preberete v prispevku Redno delo prek s. p. ni zakonito in v prispevku Delo prek s.p. za enega naročnika dovoljeno, a pod dvema pogojema.

V podjetju Data vam v našem pravnem oddelku pomagamo tudi pri urejanju razmerij z delavci – tako, da so zakonite in pravilno urejene. Pokličete nas lahko na 01/ 6001 530 ali nam pišete na [email protected]

Atipične oblike dela večkrat zlorabljene

Delo v atipičnih oblikah dela v splošnem ni dovoljeno le takrat, ko obstajajo elementi delovnega razmerja, izpostavljajo pripravljavci sprememb Zakona o inšpekciji dela. Več o njih si preberite v prispevku Ali veste, kateri so elementi delovnega razmerja? O spremembi zakonodaje za delovno inšpekcijo pa smo že pisali v prispevku Inšpekcija dela z močnejšim orožjem.

Atipične oblike dela prepovedane, ko so uporabljene z napačnimi nameni!

Klikni in deli

V primerih, ko ni upravičeno, se razmerje med delavcem in delodajalcem prikazuje drugače, kot je v resnici. Namen uporabe teh oblik pa je izničenje ali zmanjšanje zaščite delavcev oziroma izogibanja plačilu davkov in prispevkov.

Prijava na izobraževanje

V minulih letih so tako inšpektorji za delo zaznali porast števila kršitev na tem območju. Število zaznanih kršitev se je povečalo tako zaradi dejanskega zvečanja kršitev kot večje pozornosti inšpektorjev nanje.

V letu 2015 so tako inšpektorji pri enem delodajalcu začasno prepovedali delo za 78 delavcev, pri katerih so odkrili obstoj elementov delovnega razmerja pri delu na podlagi pogodb civilnega prava. Inšpektorji morajo sicer v teh primerih za vsakega posameznega delavca dokazati vse elemente delovnega razmerja posebej.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja