Go to Top

Minimalni plači so odvzeti dodatki! Kaj pa ostale spremembe?

Minimalni plači so z januarjem odvzeti  tudi vsi dodatki. Z januarjem 2020 je delo sicer ovrednoteno 940,58 evrov bruto. Ta znesek bruto minimalne plače bo veljal od 1.1.2020 do 31.12.2020. Pravico o minimalni plači določa Zakon o minimalni plači. Katere so še podrobnosti, na katere moramo biti pozorni pri minimalni plači od letošnjega leta naprej?

Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Izračunajte si ali se bo spremenila Vaša plača? Veste kakšna je Vaša bruto oziroma neto plača? Bo višina Vaše plače vplivala na višino Vaših otroških dodatkov?

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem ali se Vam bolj izplača biti zaposleni ali samozaposleni?

Potrebujete strokovni nasvet glede izračuna vaše plače oziroma sestave plačilne liste? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Pri podjetju DATA d.o.o. imamo odgovor za Vas v obliki brezplačnega seminarja z naslovom »Prednosti in slabosti samozaposlitve«. Naša predavateljica Vam v okviru predavanja predstavi vse potrebne informacije o finančnih in organizacijskih vidikih samozaposlitve. Na seminarju odkrijete kako je sestavljena plača, koliko znaša od tega odtegljaj državi in koliko ostane Vam! Izveste tudi kako lahko kljub samozaposlitvi poskrbite za pokojnino in številne druge podrobnosti.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Minimalni plači so z letošnjim letom izvzeti dodatki…

Iz definicije minimalne plače so izvzeti vsi dodatki, ki se morajo tako prišteti k polni minimalni plači. Tako so po  1. 1. 2020 iz minimalne plače izvzeti npr. dodatki za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za posebne pogoje dela. Ti dodatki so določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami. Dodatek za delovno dobo, dodatek za delo v posebnih pogojih dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ipd.) ter plačilo za delovno uspešnost so dodatki, ki so se v minimalno plačo še vedno upoštevali pri plačah v letu 2019.

Kako izračunati bruto, neto in bruto-bruto plačo?

Pri podjetju Data d.o.o. smo pripravili enostaven kalkulator – aplikacijo. Preprosto vnesite bruto znesek plače v naš »Informativni izračun plače«, dodajte tudi znesek dodatkov za malico in prevoz, ter število vzdrževanih otrok, otrok s potrebo po posebni negi in ostalih vzdrževanih članov. Naš kalkulator postori ostalo kar je potrebno!

Informativni izračun dohodnine

Kdaj bomo govorili o minimalni plači po 31.12. letos?

Po 1.1.2021 se bo pričela uporabljati formula, kjer bo moral biti najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Hkrati najvišji znesek minimalne plače ne bo smel biti višji od 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Pavšalni prispevki za popoldanski s.p.
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plača
  4. Kadrovske evidence
  5. Novi pravilniki na področju varnosti in zdravja pri delu

 

Komentarjev (2)

  • Mensudin Huremović 26. Februarja 2020 - 19:43 Odgovori

    Spoštovani.
    Imam 14-i plačilni razred,izhodišna plača 541.14.V kalkulator sem vnesel podatke: cca 970 bruto,1 otrok,in 1 vzd. član. Rezultat kalkulatorja 740 neto,na plačilni pa 640.Ali mi kdo lahko razloži kaj to pomeni? Hvala.

    • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 15:03 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Ker ne poznamo vseh podrobnosti vam podrobno ne moremo svetovati. Predlagamo vam, da se obrnete na vaše računovodstvo, v skrajem primeru pa na delovno inšpekcijo. Inšpekcija namreč izvaja poostren nadzor nad upoštevanjem Zakona o minimalni plači.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja