Go to Top

Vzdrževani družinski član – kdo vse je lahko?

Vzdrževani družinski član je lahko nekdo, ki ni vaš otrok!

Vzdrževani družinski član mora biti FURS-u tudi prijavljen. Zavezanci za dohodnino imajo še slab mesec časa, da oddajo vlogo za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov pri obračunu dohodnine za minulo leto. Rok se izteče 5. februarja, nekateri pa se še sprašujejo, kdo vse je lahko vzdrževani družinski član.

//DOPOLNITEV: Finančna uprava RS je 16. 1. 2018 sporočila, da je rok za oddajo vlog za vzdrževanega družinskega člana preko eDavkov podaljšan do 20. 2. 2018! Več o tem si lahko preberete v prispevku Hitrejše vračilo dohodnine, če boste uporabili eDavke.//

Informativni izračun plače

vzdrževani družinski član je lahko posvojenci, kot tudi starši, partnerji…

Kot vzdrževani družinski člani so pri dohodnini največkrat uveljavljani otroci, vendar pa je lahko vzdrževani član tudi starš oziroma posvojitelj zavezanca, zakonec ali zunajzakonski partner, člani kmečkega gospodinjstva. Otroci se lahko brez posebnih omejitev kot vzdrževani družinski član uveljavljajo do 18. leta starosti, v nekaterih primerih pa tudi dlje (če se šola, potrebuje posebno nego …). 

davčno svetovanje

Vzdrževani družinski član tudi zakonec in starši zavezanca

“Zavezanec lahko kot vzdrževanega družinskega člana uveljavlja zakonca, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih sredstev za preživljanje oziroma so ta manjša od 2.436,92 evra,” pojasnjujejo na Finančni upravi RS.

Dodajajo, da lahko uveljavlja tudi razvezanega zakonca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za zakonca se šteje tudi zunajzakonski partner, če živi z zavezancem že najmanj eno leto.

vzdrževani družinski član

Enako kot starše lahko uveljavlja tudi tasta ali taščo, če zakonec ni zavezanec za dohodnino in če nimajo lastnih sredstev za preživljanje oz. so ta manjša od olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Z zavezancem morajo živeti v skupnem gospodinjstvu ali pa biti v socialnovarstvenem zavodu, zavezanec pa krije stroške. Slednje velja tudi za starše ali posvojitelje zavezanca.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Vloga vsakič znova

Vlogo, ki jo morajo zavezanci za plačilo dohodnine oddati do 5. februarja, je potrebo oddati vsako leto posebej, so opozorili na Fursu. Po novem jo lahko oddate preko eDavkov tudi brez certifikata!

Informativni izračun dohodnine za leto 2020

Za prvega vzdrževanega otroka znaša olajšava za lani za vse leto 2.436,92 evra; enako olajšavo ima tudi katerikoli drug vzdrževani družinski član! Mesečna olajšava je torej 203,08 evra.

Želim se prijaviti na e-novice

Vzdrževani družinski član običajno nima lastnih sredstev za preživetje oziroma so ta nižja od olajšave. Med prihodke, ki se štejejo kot sredstva za preživetje, sodijo z dohodnino obdavčeni prihodki; tudi najemnine in dohodki iz kapitala!

 

Komentarjev (12)

  • Ruzica Martinovic 31. Januarja 2018 - 21:33 Odgovori

    Ce se steje socijalna denarna pomoc v olajsavo za vzdrzevanega druzinskega clana.Sin prejema socialno denarno pomoc.Sina bi prijavila v olajsavo pa ne vem ce se steje njegova denarna socialna pomoc .

  • Nina Pavli% 2. Februarja 2018 - 18:01 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima ne če me partner lahko da v oljašavo. Sem brezposelna in skupaj imava otroka. Na istem naslovo pa živiva komaj 1 mesec?
    Hvala za odgovor. Lp

    • Manca Borko Grimšič 5. Februarja 2018 - 8:48 Odgovori

      Pozdravljeni, najbolje bo, da se s svojim specifičnim vprašanjem obrnete na Finančno upravo RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • darja erjavec 4. Februarja 2018 - 21:57 Odgovori

    Ali se med dohodke šteje tudi prejemanje otroškega dodatka na račun? Sama sem bila celo lansko leto brezposelna, do februarja sem prejemala nadomestilo zavoda za zaposlovanje, od takrat naprej pa samo otroški dodatek. Zanima me, če me lahko partner uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana od februarja naprej?

    • Manca Borko Grimšič 14. Februarja 2018 - 8:47 Odgovori

      Pozdravljeni, ali vas lahko partner uveljavja ali ne, je odvisno predvsem od višine vaših skupnih dohodkov v celem letu. Morali bi torej pogledati višino vaših prihodkov. Za svetovanje nam lahko pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Darko Šrenk 3. Junija 2019 - 16:34 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Žene se je zaposlila v mesecu Novembru 2018, njen skupni dohodek je v lanskem letu znašal 752,00 Eur. Se pravi skupni dohodek dosti nižji od predpisanega 2.436,94 Eur. Pred tem ni prejemala nobenih dohodkov ali socialnih transferjev. Davčni organ soproge ni upošteval, kot vzdrževanega družinskega člana, ker se je zaposlila v Novembru 2018.
    Kakšno je vaše mnenje oziroma, je pritožba smiselna?

    • Data, d.o.o. 5. Junija 2019 - 12:45 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Če ste odločbo prejeli v teh dneh, je možno, da ste med tistimi, ki so prejeli napačne odločbe s strani FURS-a (neupoštevanje vzdrževanih družinskih članov). Svetujemo vam, da preverite na FURS-u ali je tudi pri vas prišlo do izdaje napačne odločbe. V nasprotnem primeru, vas lahko povabimo na individualno svetovanje k našim strokovnjakom. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Barbara Vogrič 9. Decembra 2019 - 11:01 Odgovori

    Pozdravljeni, ali se lahko uveljavi olajšava za vzdrževanega družinskega člana, če kot otrok doplačuješ staršu, ki nima dovolj dohodka za plačilo Doma starejših občanov.
    Hvala za odgovor, želim lep dan, lp Barbara

    • Tjasa Dobnik 10. Decembra 2019 - 11:04 Odgovori

      Spoštovani.

      Zahvaljujemo se Vam za vprašanje.
      Po zakonu o dohodnini lahko olajšavo uveljavljate za starše oziroma posvojitelje, če nimajo lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana in živijo z vami v skupnem gospodinjstvu ali so v institucionalnem varstvu v socialnovarstvenem zavodu in krijete stroške teh storitev; pod enakimi pogoji tudi starši oziroma posvojitelji zavezančevega zakonca, če zakonec ni zavezanec za dohodnino.

      V kolikor potrebujete podrobnejše informacije Vam lahko ponudimo individualno svetovanje, ki pa je pri DATA d.o.o. plačljivo. Znesek svetovanja je 100,00 EUR (brez DDV).

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Pepe 22. Januarja 2020 - 11:07 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Žena prejema invalidsko pokojnino, ki je skupno sicer večja od splošne olajšave. Zanima me če jo lahko prijavim kot vzdrževanega družinskega člana? Je namreč invalid z 100% telesno okvaro, nikjer pa ne najdem nobenih podatkov o takem primeru.

    Lep pozdrav!

    • Tjasa Dobnik 28. Januarja 2020 - 21:45 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Svetujemo vam, da vprašanje naslovite neposredno na FURS. To je namreč edina inštitucija, kjer vam bodo lahko podali pravilen odgovor in ustrezna pojasnila.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja