Go to Top

Izobrazba ni pogoj za odprtje podjetja

Veliko klicev in vprašanj prejmemo referenti VEM točke DATA, kjer nas sprašujete ali potrebujete za odprtje podjetja ustrezno izobrazbo. Izobrazba ni pogoj za odprtje podjetja, je pa večkrat pogoj za opravljanje dejavnosti, ki jih bo podjetnik opravljal v okviru svojega podjetja.

Pravni nasvet

Standardna klasifikacija dejavnosti 2008 in opravljanje dejavnosti

Pri postopku registracije podjetja, vpisujemo vse tiste dejavnosti s katerimi bo podjetnik pričel poslovati in bo za opravljeno storitev ali prodani izdelek, izstavil račun stranki. Vpisujemo pet mestne številke pred imenom dejavnosti. Seznam dejavnosti je naveden v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008, ki ima 192 strani dejavnosti in razvrščene so kot:

  1. Neregulirane dejavnosti
  2. Regulirane dejavnosti
  3. Obrtne dejavnosti

Neregulirane dejavnosti

Za neregulirane dejavnosti ne obstajajo določeni pogoji za opravljanje dela, zato jih lahko opravlja vsakdo, ne da bi bil moral izpolniti kakšen pogoj.

Neregulirane dejavnosti v SKD 2008 so: poslovno svetovanje, računovodske storitve, programiranje, neformalno izobraževanje, organiziranje dogodkov, prevajanje, pisarniške dejavnosti, pripravljanje razpisov in podobno.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Regulirane dejavnosti

Regulirane dejavnosti v SKD 2008, so tiste dejavnosti, pri katerih mora podjetnik, ki tako dejavnost registrira v svojem podjetju, izpolnjevati določene prav posebne pogoje, za opravljanje teh dejavnosti.

Primer reguliranih dejavnosti: študentski servis, prodaja nepremičnin ali zavarovanj, avtoprevozništvo, turizem, posredovanje delovne sile, vrtec, varovanje otrok na domu… Podjetnik lahko vpiše te dejavnosti med svoje dejavnosti podjetja. Opravljati pa jih ne sme, dokler ne izpolnjuje pogojev zanje. Pogoji so lahko licenca za opravljanje dejavnosti, ustrezna izobrazba, ustrezni prostori…

Informativni izračun dohodnine

Obrtne dejavnosti

Od aprila 2013 ni več obvezno članstvo v Obrtno podjetniški zbornici. Za nekatere obrtne dejavnosti je potrebno izpolniti določene zakonske pogoje in predpise ali imeti primerno strokovno izobrazbo. V ta sklop spadajo dejavnosti kot so gradbeništvo, proizvodnja v manjših količinah, kozmetični, frizerski, pedikerski, masažni salon, peka kruha in slaščic, popravila strojev, popravila vozil in podobno.

V kolikor podjetnik med svoje izbrane dejavnosti uvrsti obrtne dejavnosti, mora po registraciji podjetja pridobiti obrtno dovoljenje. Pridobi ga na Obrtno-podjetniški zbornici, kjer odda vlogo za obrtno dovoljenje, k vlogi pa priloži kopijo spričevala. Če bo podjetnik registriral frizersko dejavnost, bo moral vlogi za izdajo obrtnega dovoljenja priložiti spričevalo, ki dokazuje, da je pridobil poklic frizerja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja