Go to Top

Ali je starejši delavec zaščiten in kdaj?

Starejši delavec in njegova zaščita

Starejši delavec pridobi status, ki ga opredeljuje Zakon o delavnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu. Ta člen določa, da delavci, starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo (v nadaljnjem besedilu: starejši delavec). Gre torej za delavca, ki je dopolnil 55 let. ZDR-1 v posebnem poglavju ureja varstvo starejših delavcev, saj gre za posebno varovano kategorijo delavcev. Poznate svoje pravice? Za vprašanje s področja delovnega prava se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Kakšne so njihove pravice?

Starejši delavec ima pravico do dela s krajšim delovnim časom v primeru delne upokojitve.

Prav tako pri starejšem delavcu veljajo omejitve glede nadurnega ali nočnega dela. To je določeno v 199. členu ZDR-1. Slednje določilo določa, da starejšemu delavcu delodajalec brez delavčevega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Njegovo soglasje mora biti v pisni obliki. Poleg tega mora biti to soglasje podano pred delodajalčevo odreditvijo takega dela. Odrejanje takega dela starejšim delavcem brez njegovega pisnega soglasja je lahko sankcionirano z globo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Starejšemu delavcu pripada tudi dodaten dopust. V skladu s 159. členom ZDR-1 ima starejši delavec pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
Vendar pa ZDR-1 opredeljuje tudi pojem »delavec pred upokojitvijo«. Ta pojem pa je potrebno ločiti od pojma »starejši delavec«. Delavec pred upokojitvijo je delavec, ki je dopolnil 58 let. Oziroma delavec, ki mu za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Pravni nasvet

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Starejši delavec pred upokojitvijo

Za delavca pred upokojitvijo velja varstvo pred redno odpovedjo iz poslovnega razloga. Namreč delodajalec ne sme delavcu brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. In sicer vse dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Vendar pa zakon tudi določa primere, ko lahko delodajalec vseeno takemu delavcu odpove pogodbo, in sicer:

  • v kolikor je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino,
  • je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu,
  • v primeru, da delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi (nova ustrezna zaposlitev) in
  • v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

Ste starejši delavec in so vam pravice kršene? Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Komentarjev (12)

  • Urša 28. maja 2019 - 7:14 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me, kako je z prekinitvijo delovnega razmerja z osebo staro nad 55 let, zaposlen na delovnem mestu voznik vendar so mu zaradi prevelike količine alkohola v krvi odvzeli vozniški izpit. Ali se mu lahko prekine delovno razmerje, ki je bilo sklenjeno za nedoločen čas? Hvala za odgovor.

    • Data, d.o.o. 28. maja 2019 - 15:16 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Vljudno vas vabimo na individualno svetovanje k naši pravnici, ki vam bo pojasnila vse v zvezi z možnimi sankcijami za delavca.

      Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Nadja Marinič 5. Junija 2019 - 8:29 Odgovori

    Iz besedila sem razbrala:
    “Starejši delavec ima pravico do dela s krajšim delovnim časom v primeru delne upokojitve.”
    ZANIMA ME KAJ POMENI TO ZAME, KI BOM V LETU 2020 DOPOLNILA 55 LET IN SEM INVALID 3 KATEGORIJE S POLNIM DELAVNIM ČASOM.
    LP Nadja

    • Data, d.o.o. 5. Junija 2019 - 13:03 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Delo s krajšim delovnim časom je v teh primerih vezano na odločbo o delni upokojitvi. Če boste prejela takšno odločbo, boste delno upokojena, delno pa boste zaposlena. Brez odločbe o delni upokojitvi, boste zaposlena za polni delovni čas.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Tjaša L. 8. Novembra 2019 - 11:16 Odgovori

    Pozdravljeni.

    Delavec ima pogodbo za določen čas, ki se izteče. Star je 59 let. Ali so kakšne omejitve pri odjavi? Delavec namreč trdi da ga ne moremo odpustiti, ker je star nad 55 let. Vbistvu sploh ne gre za odpustitev, ampak potek pogodbe. Prosim za odgovor.

    Lep pozdrav, Tjaša

    • Tjasa Dobnik 31. Decembra 2019 - 9:11 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje.

      Predvidevamo, da ima delavec pogodbo za določen čas. Z dnem izteka te pogodbe (v kolikor se ta ne podaljša) delavec prekine z delom pri delodajalcu.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Jože Planinšek 25. Decembra 2019 - 20:25 Odgovori

    Spoštovani,
    sem starejši delavec in bom septembra leta 1920 dopolnil 55 let in sem invalid 3 kategorije z omejitvijo do 5 kg s polnim delovnim časom in mi delodajalec grozi z redno odpovedjo pač da zame nima primernega delovnega mesta hvala za odgovor, do upokojitve mi manjka 3.5 leta. Lp Jože

    • Tjasa Dobnik 31. Decembra 2019 - 9:08 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje.

      S 55 leti boste spadali v varovano kategorijo delavcev. V tem primeru vam pripadajo določene pravice v skladu z ZDR-1. Za takšen način odpovedi mora delodajalec dokazati posebne razloge določene v zakonu. V kolikor potrebujete pri tem pravno pomoč se lahko obrnete na našo pravno službo. Ura pravnega svetovanja znaša 120,00 EUR + DDV.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

      • Angela 30. Marca 2020 - 13:52 Odgovori

        Delavka zaposlena v javnem sektorju z skrajšanem delovnim časom in 4 urno upokojitev. Letos dopolni 55 let starosti in ima 38 let in 8 mesecev delovne dobe, predvidena opokojitve je 2022.Zanima me, če lahko gre na čakanje do opokojitve in na kakšen način, da je upravičena do nadomestila iz zavoda za zaposlovanje. Hvala za odgovor in lp.

        • DATA d.o.o. 6. Aprila 2020 - 11:29 Odgovori

          Pozdravljeni.

          Zahvaljujemo se vam za posredovano vprašanje, a vas hkrati obveščamo, da DATA d.o.o. ni pristojna za podajanje odgovorov na tovrstna vprašanja. Svetujemo vam, da vprašanje naslovite neposredno za Zavod za zaposlovanje in ZPIZ.

          Lep pozdrav,
          DATA d.o.o.

  • Matej Vilčnik 25. Marca 2020 - 17:16 Odgovori

    Ali lahko delodajalec odpusti delavca starost 55let po šestih mesecih na čakanju iz poslovnih razlogov(korona).hvala in lp

    • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 21:10 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Predvidevamo, da se vaše povpraševanje nanaša zgolj na primer, ko je bilo starejšemu delavcu odrejeno čakanje na delo zaradi koronavirusa. Megazakon, ki je bil nedavno sprejet ne izključuje možnosti odpuščanja. Več o dopustnosti odpuščanja in varovanih kategorijah delavcev pa si lahko preberete v našem prispevku: https://data.si/blog/2019/04/04/varstvo-pred-odpovedjo-zaposlitve/

      Lep pozdrav in vse dobro,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja