Go to Top

Ali je starejši delavec zaščiten in kdaj?

Kdaj delavec pridobi status starejšega delavca opredeljuje Zakon o delavnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu. Ta člen določa, da delavci, starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo (v nadaljnjem besedilu: starejši delavec). Gre torej za delavca, ki je dopolnil 55 let. ZDR-1 v posebnem poglavju ureja varstvo starejših delavcev, saj gre za posebno varovano kategorijo delavcev. Poznate svoje pravice? Za vprašanje s področja delovnega prava se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Kakšne so njihove pravice?

Starejši delavec ima pravico do dela s krajšim delovnim časom v primeru delne upokojitve.

Prav tako pri starejšem delavcu veljajo omejitve glede nadurnega ali nočnega dela. To je določeno v 199. členu ZDR-1. Slednje določilo določa, da starejšemu delavcu delodajalec brez delavčevega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Njegovo soglasje mora biti v pisni obliki. Poleg tega mora biti to soglasje podano pred delodajalčevo odreditvijo takega dela. Odrejanje takega dela starejšim delavcem brez njegovega pisnega soglasja je lahko sankcionirano z globo.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Starejšemu delavcu pripada tudi dodaten dopust. V skladu s 159. členom ZDR-1 ima starejši delavec pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
Vendar pa ZDR-1 opredeljuje tudi pojem »delavec pred upokojitvijo«. Ta pojem pa je potrebno ločiti od pojma »starejši delavec«. Delavec pred upokojitvijo je delavec, ki je dopolnil 58 let. Oziroma delavec, ki mu za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe.

Pravni nasvet

Starejši delavec pred upokojitvijo

Za delavca pred upokojitvijo velja varstvo pred redno odpovedjo iz poslovnega razloga. Namreč delodajalec ne sme delavcu brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. In sicer vse dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Vendar pa zakon tudi določa primere, ko lahko delodajalec vseeno takemu delavcu odpove pogodbo, in sicer:

 • v kolikor je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino,
 • je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu,
 • v primeru, da delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi (nova ustrezna zaposlitev) in
 • v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

Ste starejši delavec in so vam pravice kršene? Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (4)

 • Urša 28. maja 2019 - 7:14 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me, kako je z prekinitvijo delovnega razmerja z osebo staro nad 55 let, zaposlen na delovnem mestu voznik vendar so mu zaradi prevelike količine alkohola v krvi odvzeli vozniški izpit. Ali se mu lahko prekine delovno razmerje, ki je bilo sklenjeno za nedoločen čas? Hvala za odgovor.

  • Data, d.o.o. 28. maja 2019 - 15:16 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Vljudno vas vabimo na individualno svetovanje k naši pravnici, ki vam bo pojasnila vse v zvezi z možnimi sankcijami za delavca.

   Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Nadja Marinič 5. Junija 2019 - 8:29 Odgovori

  Iz besedila sem razbrala:
  “Starejši delavec ima pravico do dela s krajšim delovnim časom v primeru delne upokojitve.”
  ZANIMA ME KAJ POMENI TO ZAME, KI BOM V LETU 2020 DOPOLNILA 55 LET IN SEM INVALID 3 KATEGORIJE S POLNIM DELAVNIM ČASOM.
  LP Nadja

  • Data, d.o.o. 5. Junija 2019 - 13:03 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Delo s krajšim delovnim časom je v teh primerih vezano na odločbo o delni upokojitvi. Če boste prejela takšno odločbo, boste delno upokojena, delno pa boste zaposlena. Brez odločbe o delni upokojitvi, boste zaposlena za polni delovni čas.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja