Go to Top

Trgatev kot podjetniška priložnost

Trgatev je družaben dogodek, ki se uvršča med najbolj priljubljene običaje v naši regiji. Čas trgatve je večinoma od konca avgusta do prve polovice oktobra, odvisno od vinorodnega območja. Kljub temu, da gre za tradicionalno kmetijsko dejavnost, se trgatev vse bolj povezuje z drugimi podjetniškimi panogami. Dandanes se povezuje tudi s turizmom, izvozom in različnimi oblikami podjetništva. Potrebujete informacije pred registracijo podjetja? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Trgatev kot podjetniška priložnost – trendi v vinogradništvu in vinarstvu

V zadnjih letih v vinogradništvu in vinarstvu prevladujejo trendi ekološke pridelave in certificiranja. Ekološko pridelano vino postaja na svetovnem trgu vse bolj cenjeno, kar upravičuje višje cene. Oznake, kot so ekološko, organsko, naravno in biodinamično, pridobivajo na priljubljenosti. Sledijo jim oznake za trajnostno pridelano vino, pravično trgovino (Fairtrade) in okolju prijazno pridelano vino. Prav tako so v porastu oznake za veganska vina, vina brez sulfitov in vina brez konzervansov.

Izračun plače

Ustanovitev podjetjaVse o normiranem s.p.

Trgatev kot podjetniška priložnost – odprtje s.p. ali d.o.o.

V večini primerov se kmetijske dejavnosti izvajajo v okviru statusa dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Zelo privlačna alternativa pa je tudi ustanovitev samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), ki omogočata širok spekter dejavnosti, vključno s turističnimi storitvami, predelavo in gostinstvom. Status dopolnilne dejavnosti na kmetiji je bolj omejen in zahteva izpolnjevanje določenih zakonodajnih pogojev. Razlika je tudi v obdavčitvi: gospodarske družbe (s.p. ali d.o.o.) so obdavčene z davkom na dobiček, medtem ko so kmetje obdavčeni s katastrskim dohodkom. Če se nameravate ukvarjati s proizvodnjo vina, morate urediti zakonske zahteve.

Kilometrina 2024

Trgatev kot podjetniška priložnost – dovoljenja za zasaditev in certificiranje vin

Podjetniki pridobijo dovoljenje za zasaditev vinske trte na lokalni upravni enoti, kjer se vpišejo v register pridelovalcev grozdja in vina. Trsni izbor omejuje sajenje posameznih sort, kar ureja Zakon o vinu (ZVin-B). Certificiranje in označevanje vin ureja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dnevnice 2024

Trgatev kot podjetniška priložnost – zaščitene označbe porekla in geografske označbe

Zaščitena geografska označba (ZGO) in zaščitena označba porekla (ZOP) zagotavljata kakovost kmetijskih proizvodov v EU. Slovenski vinorodni okoliši, kot so Primorska, Podravje in Posavje, so zaščiteni s temi oznakami. Priznano tradicionalno poimenovanje (PTP) pa ščiti vina, katerih geografsko poreklo in lastnosti so določeni s posebnimi predpisi.

Prispevki za sp 2024

Trgatev kot podjetniška priložnost – registracija dejavnosti vinogradništva in proizvodnje vina

Vinogradniki morajo imeti registrirano dejavnost “Vinogradništvo” (SKD 01.210), ki zajema pridelovanje namiznega grozdja in grozdja za predelavo. Če se ukvarjate s proizvodnjo vina, morate imeti registrirano dejavnost “Proizvodnja vina iz grozdja” (SKD 11.020).

Prispevki za popoldanski sp 2024

Trgatev kot podjetniška priložnost – druge dejavnosti v povezavi s trgatvijo

Podjetniki najpogosteje odločajo za odprtje “Restavracij in gostiln” (SKD 56.101) ter “Okrepčevalnic in podobnih obratov” (SKD 56.102). V primeru priprave poročnih gostij, banketov ali zakusk lahko vključite tudi “Priložnostno pripravo in dostavo jedi” (SKD 56.210) ter strežbo pijač v različnih oblikah točilnic, osmicah ali stojnicah z registrirano dejavnostjo (SKD 56.300).

Kaj je enoosebni d.o.o.?

Trgatev kot podjetniška priložnost – trgatev in sezonsko delo

Pomoč pri obiranju sadov je dejavnost, ki jo lahko opravljate preko s.p., le da predhodno registrirate dejavnost “Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene” (SKD 96.090), kamor spadajo tudi lažja fizična dela. Status s.p.-ja za trgatev lahko odprete sezonsko. Po mesecu ali dveh ga lahko zaprete ter kasneje brez posebnih postopkov ponovno odprete in pričnete z izvajanjem del.

Potrebujete strokovno pomoč pri urejanju potrebnih certifikatov? Obrnite se na našo pravno službo po telefonu na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja