Go to Top

Letna inflacija na ravni 2,5%, inflacija na mesečni ravni 0,5%

Letna Inflacija – Kakšna je stopnja inflacije pri življenjskih potrebščinah in kako je z inflacijo na področju storitev? V enem letu so se življenjske potrebščine v povprečju podražile za 2,5 %. Pri storitvah so se cene zvišale za 4,3 %, pri blagu pa za 1,6 %. Vas zanima ustanovitev podjetja? Pokličite  01/600 15 30  ali data@data.si

Ustanovitev podjetja

Letna inflacija – letna rast cen za 0,5 odstotne točke nižja kot v mesecu aprilu

V maju se je rast cen na letni ravni ponovno znižala in sicer na 2,5 %. V mesecu aprilu je inflacija znašala 3,0 %, v prejšnjem letu (aprila 2024) pa je znašala 8,4 %. Storitve so se v povprečju podražile za 4,3 %, blago pa za 1,6 %. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 2,3 % oz. 1,7 %, medtem ko so cene trajnega blaga upadle za 0,9 %.

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Letna inflacija – kaj je k inflaciji prispevalo največ?

Po podatkih statističnega urada so največ so k stopnji letne inflacije (0,5 odstotne točke) prispevale za 6,8 % višje cene v restavracijah in hotelih. Za kar 3,1 % so dražji izdelki in storitve iz skupine stanovanja. Voda, električna energija, plin in drugo gorivo so dodali še 0,4 odstotne točke.

Z 0,3 odstotne točke so sledile podražitve izdelkov in storitev v zdravstvu (za 5,5 %), raznovrstnega blaga in storitev (za 4,6 %) ter izdelkov in storitev v skupini rekreacija in kultura (za 2,9 %). Z 0,2 odstotne točke so prispevale še dražje alkoholne pijače in tobak (za 4,2 %) ter izdelki in storitve v skupini prevoz (za 1,4 %).

Prispevki za s.p. za 2024

Letna inflacija – cene na mesečni ravni v povprečju zrasle za 0,5 odstotka

Cene življenjskih potrebščin so v maju v primerjavi s prejšnjim mesecem v povprečju višje za 0,5 %, poročajo pri statističnem uradu. K mesečni inflaciji so največ, 0,2 odstotne točke, prispevali dražji počitniški paketi (za 4,0 %). S po 0,1 odstotne točke so sledile podražitve na področju sadja (za 7,2 %) in oblačil za ženske (za 2,9 %). Vse preostale podražitve v maju so k inflaciji prispevale še 0,2 odstotne točke. Po drugi strani je inflacijo za 0,1 odstotne točke znižalo cenejše dizelsko gorivo (za 2,1 %).

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Letna inflacija – Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, po podatkih statističnega urada, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v maju 2,5-odstotna (v maju 2023 8,1-odstotna). Mesečna rast cen je znašala 0,4 %.

Cene storitev so bile na letni ravni v povprečju višje za 4,8 %, cene blaga pa za 1,3 %. Kako je bilo z blagom dnevne porabe? Blago dnevne porabe se je podražilo za 2,2 % in poltrajno blago za 0,8 %, pri čemer je bilo trajno blago cenejše za 1,9 %.

Letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila aprila v državah članicah EMU 2,4-odstotna (enaka kot mesec prej) in v državah članicah EU 2,6-odstotna (enaka kot mesec prej). Najnižjo stopnjo inflacije so izmerili v Litvi (0,4-odstotna), najvišjo stopnjo inflacije pa v Romuniji (6,2-odstotna). V Sloveniji je stopnja inflacije znašala 3,0 %.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Oglasite se pri nas na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja