Go to Top

BDP na letni ravni višji za 2,1 odstotka

BDP je na letni ravni višji za 2,1 odstotka. Statistični urad RS je objavil posodobljene podatke o gospodarski rasti. Na podlagi analiziranih podatkov je razvidno, da se je v  prvem četrtletju slovenski BDP v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta povečal za 2,1 odstotka. Tako kažejo predhodni podatki državnega statističnega zavoda. Razmišljate o spremembi s.p. v d.o.o.? Glede spremembe poslovnega subjekta in za nasvete glede nadaljnje podjetniške poti, se oglasite na DATI. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Domače povpraševanje raste

Domača potrošnja se je zvišala za 1,7 odstotka, kar je najizrazitejša rast v zadnjih šestih četrtletjih – v letu in pol. Končna potrošnja se je povečala za 2,0 odstotka. Rast je bila nekoliko višja kot v četrtletju prej. Bruto investicije so po štirih zaporednih četrtletjih zmanjševanja prav tako zrasle, in sicer za 0,9 odstotka.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Po podatkih statističnega urada je na povečanje slednjih pozitivno vplivalo gibanje zalog. Bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 0,6 odstotka, kar je sicer precej manj kot v prejšnjem letu, ko so se stopnje rasti gibale med 7,7 in 11,2 odstotka. Najizrazitejše umirjanje rasti je bilo zaznano pri investicijah v gradbene objekte. Potrošnja gospodinjstev se je povečala, in sicer za 0,9 odstotka.

Prispevki za s.p. za 2024

Zmanjšanje uvoza, upadel tudi izvoz

V prvem četrtletju letos sta se uvoz in izvoz v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšala, vendar manj izrazito kot v prejšnjih treh četrtletjih. Uvoz se je zmanjšal za 0,9 odstotka, od tega pri blagu za 0,1 odstotka in pri storitvah za 4,8 odstotka. Izvoz je upadel za 0,6 odstotka, pri storitvah se je zmanjšal za 7,1 odstotka, medtem ko se je pri blagu povečal, in sicer za 1,1 odstotka. Zunanjetrgovinski presežek je k rasti BDP prispeval 0,2 odstotne točke.

Za pomoč pri ustanoviti podjetja se obrnite na naše svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja