Go to Top

Rok za doplačilo dohodnine do 2.6.

Rok za doplačilo dohodnine za leto 2023 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku aprila, je do nedelje, 2.6.2024. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov. Potrebujete davčni nasvet, pojasnila glede dohodnine, pomoč pri pripravi ugovora zoper izračun dohodnine? Obrnite se na naše izkušene davčne svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Rok za doplačilo dohodnine – znesek doplačil

Davčni zavezanci, ki imajo doplačila dohodnine morajo državi vrniti 34,8 milijona evrov. Ta teden bodo šli na pošto tudi že informativni izračuni za preostale zavezance. Kdor Informativnega izračuna dohodnine tudi v drugem svežnju še vedno ne bo prejel, mora napoved vložiti sam. Finančna uprava RS (Furs) je konec marca v prvem svežnju odposlala 960.749 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Od teh jih je bilo 14 odstotkov z doplačili, 39 odstotkov pa z vračili.

Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, bodo preplačane zneske iz prve tranše informativih izračunov, na svoje bančne račune prejeli do konca maja 2024. V primeru, da morajo dohodnino doplačati, pa se jim rok izteče 2.6.2024. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov.

Izračun plače

Rok za doplačilo – poravnava možna v več obrokih

Zavezanci, ki morajo opraviti doplačilo lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Najbolj enostavno je to storiti na tri obroke. V tem primeru ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov. Rok za oddajo ni določen, je pa smisleno obrazec za plačilo na obroke izpolniti in poslati čimprej.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

davčno svetovanje

Kilometrina 2024

Rok za doplačilo – več možnosti plačila

Zavezanci lahko plačajo dohodnino tudi preko eDavkov in sicer s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club, z rešitvami mobilne telefonije Flik, mBills in VALÚ Moneta ter spletno banko Bank@net. Plačilo dohodnine se v eDavkih izvrši le z nekaj kliki in brez izpolnjevanja plačilnega naloga.

Dnevnice 2024

Rok za doplačilo – ugovor zoper informativni izračun

Ob tem so na Fursu spomnili tudi, da rok za doplačilo ne obvezuje zavezancev, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Ugovor zoper informativni izračun namreč zadrži izvršitev.

Izračun dohodnine

Rok za doplačilo – samoprijava

Konec tedna bo finančna uprava odpremila še  drugi sveženj informativnih izračunov. Kdor izračuna še vedno ne bo prejel, mora napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do konca julija.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Pridite k nam na DATA točko. Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 530 ali jim pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja