Go to Top

Zmanjšanje samozaposlitev v zadnjem letu – SURS

Zmanjšanje samozaposlitev v letu 2020 v primerjavi z 2019 je bilo občutno – glede na podatke statističnega urada RS. To je navkljub izjemnem letu 2019. So državni ukrepi potemtakem učinkovali?

Informativni izračun plače

 

Registracije s.p.-jev pri DATA d.o.o. se nadaljuje!

Navkljub temu smo pri podjetju DATA d.o.o. registrirali skoraj 500 samostojnih podjetnikov in skoraj 200 družb z omejeno odgovornostjo – svetovali in pomagali pri postopkih registracije seveda še mnogim drugim!

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

 

Zmanjšanje samozaposlitev v letošnjem letu je približno 5 % – torej zmanjšanje ni tako občutno!

Iz javno dostopnih podatkov AJPES izhaja, da je bilo od 1.1.2020 do vključno 10.11.2020 na novo vpisanih samostojnih podjetnikov posameznikov 13.420, v istem obdobju pa je bilo izbrisanih 12.154 samozaposlenih. V lanskem letu je v istem obdobju bilo novo vpisanih 14.237 samostojnih podjetnikov. Zmanjšanje samozaposlitev novoustanovljenih subjektov v zadnjem letu tako znaša 5,74 %.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Leto 2019 je bilo glede števila novo vpisanih samostojnih podjetnikov izjemno, zato je zmanjšanje samozaposlitev, še posebej ob upoštevanju epidemije, ki je zaznamovala to leto, bilo pričakovano.

 

Pri katerih dejavnostih je najbolj opazno zmanjšanje samozaposlitev?

Zmanjšanje novih samozaposlitev in upad registriranih novih samostojnih podjetnikov je najbolj zaznati na področju turizma, gostinstva, trgovine in predelovalne dejavnosti. Predvsem v prehodu iz prvega v drugo četrtletje, je bilo zaznati občutnejše zmanjšanje samozaposlitev.

 

Državni ukrepi blažijo zmanjšanje samozaposlitev

Eden izmed ukrepov, zaradi katerega je zmanjšanje samozaposlitev upočasnjeno je sigurno delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju prvega s.p.-ja.

Število samozaposlitev ni doseglo bistvenega upada, tudi zaradi velikega števila ukrepov pomoči, ki jo je vlada namenila samostojnim podjetnikom. Vas zanima, kateri ukrepi državnih pomoči pripadajo samostojnim podjetnikom? Kontaktirajte našo pravno službo, ki vam bo z veseljem svetovala in pomagala pridobiti finančno pomoč države.

Zmanjšanje samozaposlitev pa bi sigurno bilo večje, v kolikor bi bila registracija s.p. zapleten postopek. S.p. lahko registrirate pri nas hitro, enostavno in brezplačno. Še računovodske storitve si lahko uredite pri nas!

Pravni nasvet

Zmanjšanje samozaposlitev in vpliv na brezposelnost

Aktualni podatki Statističnega urada RS kažejo, da je bilo število brezposelnih v 3. četrtletju 2020 (53.000) približno enako kot v 2. četrtletju, medtem ko se je v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 povečalo za 7,7 %. Stopnja brezposelnosti je bila v 3. četrtletju 2020 5,1-odstotna.

Število samozaposlenih se je v 3. četrtletju glede na 2. četrtletje 2020 zmanjšalo za nekaj več kot 8 % (ali za približno 10.000). V primerjavi s 3. četrtletjem 2019 se je število samozaposlenih znižalo za 12 %.
Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja