Go to Top

Zloraba bančne kartice – kaj je potrebno storiti?

Zloraba bančne kartice – nevšečnost, ki se lahko zgodi marsikomu!

Zloraba bančne kartice vsekakor ni prijetna. A pri tem moramo ohraniti trezno glavo in čim hitreje reagirati. Kaj storiti, če se nam zgodi zloraba bančne kartice ali pa jo izgubimo oz. nam jo ukradejo?

Informativni izračun plače

Zloraba bančne kartice – takoj, ko jo ugotovite, jo prijavite banki!

Pomembno je, da izgubo ali krajo bančne kartice čim prej prijavite pri banki. To je takoj, ko jo zaznate. Banke imajo namreč vzpostavljene 24-urne klicne centre, kjer vam bodo svetovali in nemudoma sprožili postopek blokade, ker se je zgodila zloraba bančne kartice. Čimprej kartico prekličete, manjše bo tveganje zlorabe ter velikost finančne izgube. Pomagate si lahko tudi s spletno oz. mobilno banko. Tam lahko namreč tudi sami zaustavite transakcije s kartico. Prav tako je zelo priporočljivo, da sami pregledujete promet na računu. Tako boste lahko na banki pravočasno oddali reklamacijo za transakcijo, ki je vi niste opravili. Zloraba bančne kartice ali sum kraje se prijavi tudi na policiji.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Zloraba bančne kartice – stroški

Odgovornost za neodobrene plačilne transakcije je opredeljena v 137. členu Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED). Podrobno pa je opredeljena tudi v splošnih pogojih poslovanja s kartico. Zloraba bančne kartice (ali kraja ali izguba) se na banki presoja individualno. Če se zgodi zloraba bančne kartice, mora imetnik vložiti finančno reklamacijo ter jo posredovati banki. Banka, takoj po prejemu obvestila o kraji, izgubi ali zlorabi ter ob vseh potrebnih podatkih, blokira kartico. Menjava kartice je večinoma brezplačna. Zakon določa, da imetnik ob kraji, izgubi ali, če se je zgodila zloraba bančne kartice, krije škodo sam do največ 50 evrov. To velja, če je s kartico ravnal vestno, odgovorno in skrbno. Banka pa krije morebitno dodatno škodo, ki je posledica izgubljene, ukradene ali zlorabljene kartice ter nastane od preklica kartice. Drugače pa je pri škodi, ki je posledica imetnikove malomarnosti, naklepa ali goljufije. Takrat imetnik vso škodo krije sam. Nekatere banke med drugim ponujajo tudi dodatno zavarovanje za primer kraje, izgube ali zlorabe bančne kartice.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zloraba bančne kartice – spletne prevare so v porastu

Nedolgo nazaj smo pisali, da so spletne prevare v porastu in da je zloraba bančne kartice zelo pogosta. Da zloraba bančne kartice ne bi doletela tudi vas, lahko tudi sami veliko naredimo glede tega. Bančno kartico moramo imeti vedno pod nadzorom ter pred drugimi skrivati gesla oz. kode. Smiselno je tudi večkrat spreminjati PIN, gesla ter druge kode – prav tako naj ne bodo nikjer zapisane. Gesla naj ne bodo enostavna, priporočljivo pa je tudi, da nimate avtomatskega shranjevanja gesel v spletnih brskalnikih. Podatkov o bančni kartici ne razkrivajte nikomur. Prav tako nakupujte pri uveljavljenih in preverjenih spletnih trgovcih in uporabljajte varne načine plačila ter dodatne varnostne plačilne mehanizme. Banke med drugim priporočajo tudi SMS-obveščanje o opravljenih transakcijah. Če se vam zgodi zloraba bančne kartice, v primeru SMS-obveščanja namreč lahko takoj ukrepate.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja