Go to Top

Zavrnitev vloge za pridobitev potrdila A1 – kako ravnati?

Postopek za pridobitev potrdila A1 je z letošnjim letom nekoliko spremenjen, pogoji za njegovo izdajo pa so bolj zahtevni. Delodajalci morate biti pazljivi, da tudi v primeru zavrnitve vloge ravnate ustrezno.

>>> Pri nas je ustanovitev podjetja povsem preprosta! Za podjetniške začetnike v podjetju DATA organiziramo tudi dva odlična seminarja – Na kaj moram biti pozoren kot normiranec? in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Delodajalec, ki napoti delavca na delo v drugo državo EU oziroma v Švico, Liechenstein, Islandijo ali na Norveško, mora pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zanj pridobiti potrdilo A1. Z njim delavec v drugi državi dokazuje, da je v času napotitve vključen v socialno zavarovanje v Sloveniji. Pri preverjanju pogojev za pridobitev potrdila A1 ZZZS sodeluje s Finančno upravo RS (Furs).

>>> Kakšni so po novem pogoji za pridobitev potrdila A1, preverite v prispevku Potrdilo se že pridobiva po novih pravilih. Vlogo za izdajo potrdila A1 je po novem možno oddati le še prek portala e-VEM, in sicer največ 30 dni pred začetkom napotitve. Pri tem vam lahko kot pooblaščenci pomagajo tudi referenti VEM točki podjetja DATA. Pokličite nas na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si!

Kako pravilno ravnati, če je vloga zavrnjena?

potrdilaV zadnjem času so na ZZZS zaznali povečano število zahtevkov glede neporavnanih obveznosti pri postopku za namen pridobitve potrdila A1.

Kot so pojasnili, ugotavljajo, da stranke po prvotni zavrnitvi zaradi davčnega dolga ali neoddanih REK-1 obrazcev, prilagajo priloge o poravnanih obveznostih v PDF obliki.

Pravilen postopek je, da mora stranka v primeru, če je bila vloga zavrnjena zaradi neoddanih REK-1 obrazcev ali davčnega dolga, na Fursu  po rešitvi osnovne težave pridobiti potrdilo korespondenco C140 – Potrdilo za izdajo A1 potrdila. Ko Furs potrdi izdajo tega potrdila, se v računalniških evidencah izbriše omejitev za pridobitev potrdil A1. To pa se v nadaljevanju upošteva ob ponovni oddaji vloge.

Po ureditvi razloga za zavrnitev oddaje vloge, lahko torej delodajalec ponovno odda vlogo na ZZZS preko sistema eVEM. Če podatki v sistemu eVEM še niso ažurirani na dan ponovne oddaje vloga potem delodajalec zaprosi za izdajo potrdila pri pristojnem finančnem uradu s katerim dokazuje, da je odpravil razloge za zavrnitev vloge. Furs izdano potrdilo avtomatsko posreduje v sistem ZZZS za izdajo potrdila A1.

>>> Kako morajo biti ustrezno zapisani potni nalogi ter katera dokazila jim je treba priložiti, razlagamo na izobraževanju o potnih nalogih. Pridružite se nam!

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Preverjanje veljavnosti potrdila A1

Od 20. marca 2018 dalje je na izdanih potrdilih A1 vnesena QR koda. Z njo lahko enostavno preverite, ali je potrdilo A1 veljavno. Na mobilni napravi zajamete kodo, ki vas usmeri na spletno stran ZZZS in vam avtomatično pokaže podatke o potrdilu.

Če na potrdilih ni navedene QR kode, lahko njihovo veljavnost preverite z vnosom zahtevanih podatkov na spletni strani ZZZS. Vpišite številko potrdila (napisana je na vrhu prve strani potrdila) in osebno identifikacijsko številko (napisana je v polju 1.1), in pritisnite gumb Preveri. Če potrdilo z navedenima številkama obstaja, se vam bodo prikazali značilni podatki potrdila. Preverite, če se ujemajo s tistimi, ki so navedeni na vašem potrdilu. Če se podatki ne ujemajo, potrdilo ni veljavno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja