Go to Top

Zastaranje obveznosti in popravek DDV

Zastaranje obveznosti se v povezavi z DDV pojavlja predvsem v smislu popravkov odbitka DDV. V primeru, ko gre za zastaranje obveznosti do dobaviteljev, ni treba popravljati odbitka DDV, če se seveda davčna osnova pri tem ni spremenila.

Z vprašanji o zastaranih obveznostih in drugih davčnih temah se lahko obrnete na Datine davčne svetovalce. Da rezervirate termin davčnega svetovanja, pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Vse o ustanovitvi podjetja!

Podlaga DDV

Davčni zavezanec ima po prvem odstavku 63. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) pravico, da odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij. Zastaranje obveznosti ni povezano z dejstvom o dejanski uporabi nabave, in posledično odbitkom vstopnega DDV.

Izračunajte si svojo plačo z našim kalkulatorjem!

Kaj pomeni zastaranje obveznosti?

Zastaranje obveznosti pomeni, da preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti. Z zastaranjem preneha pravica do sodnega varstva, sama obveznost pa ne preneha. Pravica zahtevati prisilno izpolnitev preneha zaradi poteka določenega časa in zaradi pasivnosti upravičenca (pojasnilo FURS).

Kako odpreti s.p.?

davčno svetovanje

Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Ali je popravek za zastaranje obveznosti obvezen?

ZDDV-1 v 68. členu določa, da mora davčni zavezanec prvotni odbitek DDV popraviti, če je bil odbitek višji ali nižji od odbitka, do katerega je bil davčni zavezanec upravičen. Popravek mora davčni zavezanec opraviti, če se po opravljenem obračunu spremenijo dejavniki, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek, kot na primer odpovedi nakupov in znižanja cen. Sem spadajo tudi primeri nezmožnosti poplačila, ko se popravi davčna osnova v skladu z 39. členom ZDDV-1. Med te dejavnike pa ne spadajo primeri kot so zastaranje obveznosti, torej ko obveznost davčnega zavezanca zastara, če se davčna osnova pri tem ni spremenila. Če gre za zastaranje obveznosti do dobaviteljev, potem ni treba popravljati odbitka DDV, seveda, če ni ob tem prišlo tudi do spremembe davčne osnove.

Kako pa je z dnevnicami v 2023?

Sicer že od 20. oktobra 2011 (UL RS 78/11) velja, da lahko davčni zavezanec popravi (zmanjša) znesek obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev že ob prijavi v postopek prisilne poravnave oziroma stečajni postopek. Če naknadno prejme plačilo ali delno plačilo za opravljeno dobavo blaga ali storitev, v zvezi s katero je uveljavil popravek davčne osnove, mora od prejetega zneska, ki presega znesek nepopravljenega obračunanega DDV, obračunati DDV.

Kdaj so možni popravki DDV, si lahko preberete tudi tukaj:

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Odpirate svoje podjetje in vas zanima, kako je z davki? Rezervirajte termin za posvet z davčnim svetovalcem. Tako bo pot do lastnega podjetja lažja. Če pa ste že odločeni, da odprete s.p. ali d.o.o., lahko registracijo podjetja brezplačno opravite na DATA točki. Za rezervacijo termina ali dodatna vprašanja pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja