Go to Top

Zaslužkarji – kdo največ služi po državah EU?

Zaslužkarji po državah EU – kateri EU državljani predstavljajo največji strošek za delodajalce?

Zaslužkarji glede na urno postavko v EU so na pamet rečeno najverjetneje Nemci, Danci in Belgijci. Vendar podatki niso tako enostavno razumljivi. Upoštevati je seveda treba neto plačo, obdavčitev ter tudi dodatke. Preverimo torej v kateri izmed držav EU so največji zaslužkarji, kje je razmerje med zaslužkarji in zaslužkaricami najmanjše in v katerih državah so stroški dela največji? V kolikor pa potrebujete davčnega strokovnjaka v zvezi z vašo dohodnino v Sloveniji nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Zaslužkarji glede na strošek dela po državah članicah EU – razlike so velike!

Vsekakor se prihodki med državami lahko primerjajo na različne načine. Lahko upoštevamo bruto plače, lahko neto. Vsekakor pa je smiselno primerjati tudi povprečne stroške dela, torej stroške, ki jih ima zaposlovalec v določeni državi z zaposlitvijo »povprečnega« delavca.

V kolikor torej vzamemo Evropski kontinent kot celoto, so povprečni stroški dela v letu 2021 bili 29,1 evra na uro v EU in 32,8 evra na uro v območju, ki uporablja evro. Vendar se zneski med samimi državami članicami izredno razlikujejo.

Na Danskem so glede na strošek dela največjih zaslužkarji, saj je povprečen strošek dela 46,9 evra za uro, med tem ko je v Bolgariji  le 7 evra. Slovenci se nahajajo načeloma bolj v sredini, saj so v letu 2021 zavzeli 13. mesto z 21,1 evra na uro.

Informativni izračun plače

Najvišja povprečna bruto urna postavka in najmanjša se razlikuje za faktor enajst!

Tudi upoštevajoč povprečno urno bruto plačo so največji zaslužkarji Danci, z 27,2 evra, a se jim pridružujejo tudi delavci v Luksemburgu, 19,6 evra, in na Švedskem, 18,2 evra. Najnižja povprečna bruto urna postavka se je izplačevala v Bolgariji, 2,4 evra. Blizu repa med zaslužkarji so tudi na Madžarskem (4,4 evra) in Romuniji (3,7 evra). Razlika med največjo in najnižjo je tako enajstkratna. Slovenski delavci so tu na 15. mestu.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

podjetniško svetovanje

Želite registrirati s.p.?

So zaslužkarji moški ali ženske v EU?

Neprilagojen razmak v povprečni plači med spoloma je pomemben indikator razvitosti družbe. V letu 2020 so ženske bile v povprečju plačane 13.0 % manj kot moški v EU in 14,1 % v evro območju.

V tem kazalniku najbolj izstopajo Latvija, 22,3 %, ter Estonija, 21,1 %. V samem vrhu je presenetljivo tudi Avstrija, kjer je bil v letu 2020 razmak 18,9 %. Njim blizu tudi Nemčija 18,3 %.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Razlike med povprečnimi zaslužkarji in zaslužkaricami po EU in v Sloveniji

Eurostat je beležil najmanjšo razliko v povprečni plači v Luksemburgu, pri 0,7 % in Romuniji, 2,4 %. Slovenija je na tretjem mestu z razliko v povprečni plači med moškimi in ženskami pri 3,1 %.

Uradni razlogi za te razlike so razlike v participaciji znotraj aktivne delovne sile, razlike v poklicih in aktivnostih, razlike v deležu zaposlitve za skrajšan delovni čas in zaposlitvami v javnem in zasebnem sektorju.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja