Go to Top

Zaprtje trgovin ob nedeljah – bodo ugodili volji državljanov?

Zaprtje trgovin ob nedeljah je te dni aktualna tema. Pred končnim glasovanjem za zaprtje trgovin ob nedeljah, ki bo potekalo v torek, lahko namreč pričakujemo številna pogajanja med političnimi strankami, sindikatom delavcev trgovin in trgovinsko zbornico. Predlog sicer sledi volji državljanov, ki so jo izrazili že leta 2003.

Informativni izračun plače

Ste že razmišljali, da bi vaše podjetje odprlo spletno trgovino? Ste seznanjeni z vsemi obveznostmi glede varstva osebnih podatkov? Pišite našim pravnikom na data@data.si. Ti vam bodo znali svetovati in vas usmeriti na pravo pot, saj so kazni za kršitev GDPR visoke.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Trgovine naj bi bile ob nedeljah zaprte?

Zaprtje trgovin ob nedeljah, bo v tem tednu predmet debate v državnem zboru. Poslanci bodo odločali o noveli zakona o trgovini. Predlog zakona za zaprtje trgovin ob nedeljah je v proceduro vložila Levica, ki predvideva splošno zaprtje trgovin ob nedeljah.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zaprtje trgovin ob nedeljah – Trgovinska zbornica Slovenije proti!

Z novelo Zakona o trgovini se ne strinja Trgovinska zbornica Slovenije. Njihovi argumenti proti zaprtju trgovin ob nedeljah so zmanjšanje prihodkov v panogi, odliv nakupov slovenskih potrošnikov v tujino, posledično pa tudi zmanjšanje priliva dajatev v državno blagajno. Posebej izpostavljajo, da bi zaprtje trgovin ob nedeljah povzročilo številna izgubljena delovna mesta v trgovini, kar bi imelo, ob dejstvu, da je trgovina strateška panoga za slovensko gospodarstvo, široke in daljnosežne posledice.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Trgovinska zbornica Slovenije je s posebnim dopisom pozvala poslance, naj novele zakona ne izglasujejo. Predlagajo svojo rešitev nastale situacije in dopolnitev zakona, po katerem bi delodajalec lahko razporedil zaposlene na delo v prodajalnah največ deset nedelj v koledarskem letu. Izjema bi bili nosilci dejavnosti in njihovi družinski člani ter bencinski servisi, pristanišča, letališča, železniške in avtobusne postaje, bolnišnice, mejni prehodi in kampi. Predlog sicer sledi volji državljanov na referendumu leta 2003 ter obstoječim rešitvam iz kolektivne pogodbe.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Kaj pravijo trgovci na zaprtje trgovin ob nedeljah?

Zaradi epidemije se slabšajo gospodarske razmere in Slovenija beleži 13-odstotni upad BDP. To se pozna tudi v trgovinski panogi. Posledično se zmanjšujejo  prihodki in število zaposlenih v dejavnosti trgovine. Nakupovalne navade Slovencev so se med epidemijo spremenile. Svoje nakupe so številčno omejili in skladno s priporočili NIJZ prerazporedili. Potem ko so trgovine ob nedeljah znova odprle vrata, se potrošniki v večjem obsegu oskrbujejo tudi ob nedeljah, da se tako izognejo tveganju za okužbo.

Informativni izračun dnevnice

Poleg tega trgovci že zdaj tarnajo o težavah v oskrbnih verigah, pri dobaviteljih in v logistiki, z zaprtjem trgovin ob nedeljah, bi se stanje še poslabšalo. Posebej bi bili prizadeti dobavitelji živilskopredelovalne industrije, saj bi se jim zmanjšalo število dobav, manj dela bi bilo tudi za druge dobavitelje.

Trgovci opozarjajo, da so trgovine po kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine zaprte vseh 15 praznikov na leto. Če bi se zgodilo še zaprtje trgovin ob nedeljah, bi to še dodatno zmanjšalo prihodke v trgovini in kupci bi še bolj množično odhajali po nakupih v tujino.

Pravni nasvet

Končna odločitev  je na nas potrošnikih. Ne glede na odločitev poslancev oziroma sprejetje novele Zakona o trgovini, bomo še vedno potrošniki tisti, ki se bomo odločili, ali nedelje preživljati v naravi in na tak način v korona časih krepiti svoj imunski sistem, ali pa bomo prosti čas preživljali v nakupovalnih centrih.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja