Go to Top

Zaposlitev v popoldanskem sp – lahko »popoldanc« zaposli delavca?

Zaposlitev v popoldanskem sp

Zaposlitev v popoldanskem sp – ali lahko popoldanski sp zaposli delavca oz. delavce? Kako je to možno oz. se to uredi? Mimogrede, želite tudi vi ustanoviti popoldanski sp? To lahko storite pri nas! Lahko pa se odločite tudi za registracijo d.o.o. ali s.p. (boste mogoče normiranec?) Pokličite na 01/600-1530 ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Ali lahko popoldanski s.p. zaposluje delavce?

Zaposlitev v popoldanskem sp (pogovorno tudi “popoldanc“) je možna po registraciji oziroma po vpisu popoldanskega sp v register podjetij. Popoldanski sp lahko zaposluje delavce, saj je praktično izenačen z rednim sp. Razlikujeta se le glede plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje. Popoldanski sp plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje. Prispevki za popoldanski sp 2023 prve tri mesece leta znašajo 83,95 evra. Redni sp pa je samozaposlen v svojem sp in zase plačuje kompletne prispevke za zavarovanje. Obe vrsti podjetja pa lahko opravljata več raznovrstnih dejavnosti. Davčno osnovo pa lahko ugotavljata po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih. Možno je tudi prehajati iz popoldanskega sp v redni sp in obratno.

Pretvorite vašo neto plačo v bruto z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Zaposlitev v popoldanskem sp in pogodba o zaposlitvi

Zaposlitev v popoldanskem sp pride v poštev v primeru, ko se podjetnik na primer ukvarja s trgovinsko ali gostinsko dejavnostjo in se odloči, da bo v trgovini ali lokalu zaposlil osebo, ki bo vodila poslovanje. Nosilec dejavnosti v popoldanskem sp je namreč zaposlen za polni delovni čas. Gostinsko oziroma trgovinsko dejavnost opravlja hkrati ob redni zaposlitvi. Veliko podjetnikov, ki vstopijo v podjetništvo kot popoldanski sp in začnejo poslovati v omenjenih dejavnostih, že na postopku registracije na DATA točki pove, da nameravajo takoj po registraciji urediti zaposlitev v popoldanskem sp za osebo, s katero so se že v času načrtovanja podjetniške poti, dogovorili za sodelovanje. Povprašajo po pomoči pravnikov podjetja DATA. Ti pripravijo pogodbe o zaposlitvi in vse pravilnike, ki so potrebni za pravilno ureditev delovnopravne dokumentacije v podjetju. Če potrebujete pomoč naših pravnikov nas kontaktirajte na 01/600-1530 ali [email protected].

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Zaposlitev v popoldanskem sp – kdo vse lahko pomaga podjetniku?

Zaposlitev v popoldanskem sp je ena od možnosti, da si popoldanski sp zagotovi pomoč pri poslovanju v podjetju. Obstajajo pa še druge možnosti, ki jih je dobro poznati, preden se podjetnik odloči za zaposlitev v popoldanskem sp. Popoldanski sp lahko v podjetju angažira študente. Lahko sklene z osebo podjemno ali avtorsko pogodbo. Podjetniku lahko pomaga ožji družinski član. V popoldanskem sp pa lahko pomaga tudi vitalni upokojenec po pogodbi o začasni in občasni zaposlitvi upokojenca. Vse te možnosti so seveda odvisne tudi od dejavnosti, ki jo opravlja popoldanski sp. Pred registracijo popoldanskega sp se lahko odločite za davčno-računovodsko svetovanje, kjer lahko naši svetovalci naredijo izračune ter odgovorijo, kaj se vam najbolj izplača! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišite na [email protected].

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja