Go to Top

Zaposleni v Avstriji: nižji otroški dodatki

Zaposleni v Avstriji, bodo po novem prejemali nižje otroške dodatke

Zaposleni v Avstriji, govorimo o Slovencih, bodo prejemali nižji  otroški dodatek. Višina otroškega dodatka bo odvisna od življenjskih stroškov države, iz katere so delavci in kjer živijo njihovi otroci. Ukrep velja za družine tujcev, kjer je vsaj eden od staršev zaposleni v Avstriji in tam plačuje prispevke. Avstrija naj bi tako privarčevala več kot 100 milijonov evrov letno.

Otroški dodatek v Avstriji znaša od 112 do 162 evrov na otroka, odvisno od starosti otroka. Prejmejo ga vsi starši, ne glede na dohodek. Znesek je določen glede na starost otroka – do njegovega 24. leta, če se šola. Lani je Avstrija za 122.000 otrok po podatkih tamkajšnjega ministrstva za družino nakazala 249 milijonov evrov, največ na Madžarsko, Slovaško in Poljsko. V Slovenijo so nakazali 17,4 milijona evrov.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Boste zaradi znižanja otroškega dodatka razmislili o samozaposlitvi v Sloveniji? Predlagamo, da z nami na brezplačnem izobraževanju pretehtate tudi prednosti in slabosti samozaposlitve. Od tam je samo še korak do ustanovitve vašega podjetja, ki ga lahko brezplačno in enostavno registrirate na VEM točki Data.

Zaposleni v Avstriji: 15 odstotkov nižji dodatek

Zaposleni v AvstrijiOtroški dodatek staršev, ki so zaposleni v Avstriji, naj bi se v povprečju znižal za 15 odstotkov. Oškodovanih bo okoli 5.500 slovenskih družin. Zdaj namreč zaposleni v Avstriji prejemajo otroški dodatek v Sloveniji po slovenski zakonodaji, v Avstriji pa dobijo še razliko do višine, ki jim pripada po avstrijski zakonodaji.

V Sloveniji se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v deležu od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je najvišji znesek za otroški dodatek trenutno na mesec 137,18 evra, najnižji pa 19,88 evra za enega otroka.

V Avstriji je zaposlenih največ tujcev iz Madžarske, Slovaške, Poljske, Romunije in Slovenije. Starši denimo za triletnega otroka v Avstriji trenutno dobijo 172 evrov na mesec. Če prihajajo iz držav z nižjimi življenjskimi stroški, bodo odslej prejemali nižji otroški dodatek – Romuni denimo 85 evrov. Višji otroški dodatek pa bodo dobili otroci delavcev, ki prihajajo iz držav, kjer je raven življenjskih stroškov višja, kot je denimo Nemčija.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Veliko delate v tujini, a ste zaposleni v podjetju, ki je registrirano v  Sloveniji? Če ste pogosto na službeni poti, morate posebno pozornost posvetiti pravilnemu izpolnjevanju potnih nalogov. Preberite še prispevek o razlikovanju med službeno potjo in napotitvijo na delo v tujino. Na službenih poteh v tujino si lahko obračunate dnevnice. Višino dnevnic boste najlažje izračunali s pomočjo našega spletnega kalkulatorja.

Informativni izračun dnevnice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja