Go to Top

Zaposlena oseba je v 2. četrtletju delala več, stroški dela so bili višji

V 2. četrtletju letošnjega leta je zaposlena oseba opravila povprečno več delovnih ur, natančneje 5,1 odstotka več kot v 2. četrtletju lani, in sicer zaradi manjšega števila praznikov in večjega števila zaposlenih oseb, ocenjujejo na Statističnem uradu RS (Surs).

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako se vam kot podjetniku trenutno najbolj splača za delo angažirati novo osebo?

Več informacij

V 1. polletju letošnjega leta je bilo po začasnih podatkih opravljenih 580,0 milijona delovnih ur ali za 1,6 odstotka več kot v 1. polletju 2015. V Sloveniji zaposlena oseba je v 2. četrtletju 2016 opravila na mesec povprečno 140 delovnih ur ali za 2,9 odstotka več kot v istem obdobju 2015; obseg povprečno opravljenih delovnih ur na zaposleno osebo se je v primerjavi z 2. četrtletjem 2015 povečal v vseh dejavnostih, razen v dejavnosti rudarstvo.

Prijava na izobraževanje

zaposlena oseba

Kljub pozitivni stopnji rasti v 2. četrtletju 2016 pa se je obseg povprečno opravljenih delovnih ur na zaposleno osebo v 1. polletju 2016 v primerjavi s 1. polletjem 2015 nekoliko zmanjšal (za 0,2 odstotka ).

Povprečno najmanj delovnih ur na mesec so opravili v gostinstvu

V obdobju od aprila do junija 2016 so bile (glede na število opravljenih delovnih ur) delovno najbolj obremenjene osebe, zaposlene v dejavnosti gradbeništvo in v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja; opravile so povprečno 145 delovnih ur na mesec. Povprečno najmanj delovnih ur na mesec pa so v tem obdobju opravile osebe, zaposlene v dejavnosti gostinstvo, in sicer 131. Odstotni delež opravljenih delovnih ur v plačanih delovnih urah je bil v 2. četrtletju 2016 najvišji v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih; znašal je 86,5 odstotka.

Prijava na izobraževanje

Število opravljenih delovnih ur se je najbolj povečalo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, najbolj zmanjšalo pa v dejavnosti rudarstvo
Z vidika dejavnosti se je skupni obseg opravljenih delovnih ur v 2. četrtletju 2016 glede na isto obdobje 2015 najizraziteje povečal v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer za 12,7 odstotka; sledila je dejavnost gostinstvo, kjer se je skupno število opravljenih delovnih ur povečalo za 9,6 odstotka. Zmanjšanje števila opravljenih delovnih ur pa je bilo v tem obdobju najopaznejše v dejavnosti rudarstvo (2,5 odstotka manj delovnih ur kot v istem obdobju lani).

V 2. četrtletju letošnjega leta je zaposlena oseba opravila povprečno več delovnih ur, natančneje 5,1 odstotka več kot v 2. četrtletju lani.

Klikni in deli

Višji so bili tudi stroški dela

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v drugem četrtletju 2016 po začasnih podatkih povprečno za 1,5 odstotka višji kot v drugem četrtletju 2015, od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro v istem obdobju zvišale za 0,9 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v drugem četrtletju 2016 glede na drugo četrtletje 2015 najizraziteje znižali v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih in v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, najizraziteje zvišali pa v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja in v dejavnosti izobraževanje.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU-28 v prvem četrtletju 2016 za 1,7 odstotka višji kot pred enim letom.

Prijava na izobraževanje

Imate kadrovsko, davčno, finančno ali podjetniško vprašanje? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja!

Vir: Surs

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja