Go to Top

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah – v veljavi

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), ki je bil sprejet v začetku julija, je stopil v veljavo. Uvaja dve poglavitni rešitvi – spreminja krajevno pristojnost upravnih enot in omogoča pridobitev t.i. začasnega dovoljenja, ki bo tujcem omogočila zakonito delo in prebivanje v Sloveniji medtem, ko bo postopek na upravni enoti še v teku. Potrebujete pomoč pri zaposlovanju tujcev in pridobivanju delovnih dovoljenj? Obrnite se na naš oddelek za tujce, ker vam svetujejo izkušeni svetovalci. Za termin svetovanj nas lahko pokličete na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Izračun plače

Izračun plače

Krajevna pristojnost upravnih enot odpravljena – trajna ureditev

Prva od dveh poglavitnih rešitev Zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah je ta, da se spreminja krajevna pristojnost upravnih enot v tujskih zadevah in v postopkih prijave prebivališč posameznikov. Gre za trajno ureditev, ki bo omogočala vložitev vloge v teh postopkih na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji. Z odpravo krajevne pristojnosti pri pridobitvi bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce bo skrajšan čas reševanja zadev.

Ustanovitev podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Vse o normiranem s.p.

Začasno dovoljenje za delo in prebivanje v Sloveniji – začasno ureditev

Druga poglavitna prednost Zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah pa je, da bo pridobitev ti. začasnega dovoljenja tujcem omogočila zakonito delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do pravnomočne odločitve tekel dalje. Kar velja za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra 2024. Ta ureditev velja zgolj za delavce tujce, ki so državljani tako imenovanih brezvizumskih držav in je omejena na delo in prebivanje v Republiki Sloveniji.

Kilometrina 2024

Optimizacija postopkov

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah ureja predvsem optimizacijo administrativnih postopkov za pridobitev enotnih dovoljenj za prebivanje in dovoljenj za delo tuje delovne sile, ki jo potrebuje slovensko gospodarstvo. Pri čemer se pričakuje tudi povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Prispevki za sp 2024

Kdaj stopi v veljavo?

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE) začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije – 25. julija 2024. Ukrep odprave krajevnih pristojnosti upravnih enot za prijavo prebivališča pa stopi v veljavo tri mesece po objavi v Uradnem listu.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja