Go to Top

Zakon, da se pokopališka in pogrebna dejavnost ločita, je potrjen. Nova poslovna priložnost?

Pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč je komunalna dejavnost posebnega družbenega pomena. Kot kaže, pa dolgo temu ne bo več tako. Včeraj so namreč v Državnem zboru RS potrdili zakon, ki ureja to področje. V zakonodajnem postopku so spremembe, ki bodo pogrebne storitve ločile od pokopaliških. Pogrebne storitve, ki prinašajo dobiček, bodo tako v celoti prepuščene trgu in s tem zasebnikom, pokopališka dejavnost, ki dobička ne prinaša, pa bo ostaja javna domena.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden se podate v podjetništvo, vam brezplačno svetujemo, kakšni postopki vas čakajo pred in med registracijo ter po registraciji (samostojnega) podjetja!

Več informacij

Pokopališka dejavnost obsega vse zadeve v zvezi z urejanjem in upravljanjem pokopališč kot javnim dobrim ter storitve grobarjev (torej del povezan z zemljo). Pogrebna dejavnost pa ob 24-urni dežurni službi obsega še druge prevoze pokojnika, njegovo pripravo, upepelitev ter pripravo in izvedbo pogreba (torej storitve povezane s pokojnikom, pišejo v pogostih vprašanjih in odgovorih na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogrebna dejavnostPredlog zakona pokopališke in pogrebne dejavnosti sledi načelom zagotavljanja pietete do pokojnikov, varovanja zdravja pred nalezljivimi boleznimi, prosti izbiri mesta pokopa (ta pravica je že omogočena), enakopravne obravnave izvajalcev pogrebnih storitev in drugih izvajalcev, kot so kamnoseki, vrtnarji ipd. na pokopališču ter načelu učinkovitega nadzora, ki ga do sedaj ni bilo, še pišejo na MGRT.

Ločnica med pokopališko in pogrebno dejavnostjo

Predlog zakona vsebuje ločnico med pokopališko in pogrebno dejavnostjo. Pokopališka dejavnostjo  tudi v bodoče občinska javna služba, pogrebna dejavnost pa se bo ob upoštevanju določenih pogojev izvajala na trgu. Izjema je le zagotavljanje 24-urne dežurne službe za prevzem in prevoz pokojnika, saj tega del pogrebne dejavnosti trg ne more ustrezno zagotavljati, niti primerne izbire ob prvih trenutkih čustvene prizadetosti sorodnikov ne moremo pričakovati. Do uvedbe nove zakonodaje pa dejavnost regulira Zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (ZPPDUP). O tem, da je ta dejavnost, pa tudi nekatere druge (dimnikarstvo, veterina, turizem), potrebni regulacije, pa smo pisali v Regulacija poklicev in dejavnosti v Sloveniji: rok za sprostitev prestavljen!

Prijava na brezplačno izobraževanje

V skladu z novim zakonom bodo državljani tako lahko sami izbrali izvajalca pogrebnih storitev. Pokopališka dejavnost bo ostala v pristojnosti občin, medtem ko se bo pogrebna dejavnost, če bi bilo to mogoče, izvajala v okviru proste gospodarske pobude kot tržna dejavnostjo.

Pogoji za opravljanje dejavnosti

Za opravljanje tega poklica se zahteva končana osnovna šola in dodatno usposabljanje.

Za opravljanje pogrebne dejavnosti morajo registrirati pogrebno dejavnost, ki jo v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) najdemo pod šifro 96.030.

Sem spada:

  • pokop in upepeljevanje pokojnikov in s tem povezane storitve,
  • priprava pokojnikov za pokop ali upepelitev,
  • balzamiranje pokojnikov,
  • storitve grobarjev,
  • priprava pogrebnih in upepelitvenih obredov,
  • prodaja grobov ali dajanje grobov v najem,
  • obratovanje mrliških vežic in druge storitve,
  • urejanje in vzdrževanje pokopališč in grobnic in tudi
  • pokop hišnih živali.

Bosta pokopališka in pogrebna dejavnost postali ločeni na javno in tržno dejavnost?

Klikni in deli

Imate vprašanje v zvezi s podjetništvom? Naši podjetniški strokovnjaki so vam na voljo vsak delovnik med 8.00 in 16.00 na 01 600 1530, kadar koli pa jim lahko tudi pišete na data@data.si.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja