Go to Top

Za neizplačilo plač tudi do 20.000 evrov kazni

Finančna uprava RS (Furs) je z letošnjim letom pridobila dobila novo pristojnost – sankcionira lahko neizplačilo plač. V začetku februarja so zato finančni inšpektorji že poostreno preverjali delodajalce. Kaj kažejo prve ugotovitve?

>>> Ustanovitev podjetja je preprosta, če le imate dobro poslovno idejo. Kako do nje? Svetujemo vam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Furs po novem lahko sankcionira neizplačilo plač

Kot smo že pisali, Furs na podlagi spremenjenega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju lahko po novem uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, ki niso predložili obračuna prispevkov za socialno varnost (REK obrazec), ker delavcem niso izplačali plač.

V začetku februarja so zato začeli z nadzori nad kršitvami, ki so bile storjene s tem, ko zavezanci do 18. januarja 2018 niso izplačali plač in/ali oddali REK-1 obrazcev za mesec december 2017.

>>> Vse vrste REK obrazcev podjetniki lahko spoznate na Abecedi poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

V 50 primerih plače so bile izplačane, prispevki pa ne

Inšpektorji so izplačilo oziroma neizplačilo plač preverjali pri 360 delodajalci. Ugotovitve pa so sledeče.

 • V 89 primerih (24,72%) nadzor ni bil potreben, ker so bili REK obrazci oddani že pred izvedbo nadzora.
 • V 50 primerih (13,89%) so nadzorniki na terenu ugotovili, da so plače bile izplačane, REK obrazci pa niso bili predloženi Fursu (kršitev določil 2. odstavka 353. člena ZDavP-2 in s tem storjenega prekrška po 2. točki 1.odstavka 397. člena ZDavP-2). V teh primerih je bilo izdanih 29 plačilnih nalogov. V preostalih primerih, kjer je bilo izplačilo plače ugotovljeno na podlagi izjave delavcev, pri tem pa odgovorna oseba zavezanca ni bila dosegljiva, prekrškovni postopki še potekajo.
 • V 137 primerih (38,06%), kjer je bilo ugotovljeno, da plače niso bile izplačane, bo uveden prekrškovni postopek na podlagi 134. a člena ZPIZ-2.
 • V 84 primerih (23,33%) zavezanec ob obisku nadzornikov ni bil dosegljiv.

>>> Prispevki za socialno varnost: Sumite, da vam jih delodajalec ne plačuje?

Kakšne so lahko kazni za neizplačilo plač?

neizplačiloČe je v postopku nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli plače, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, Furs zoper te delodajalce uvede ustrezne postopke v skladu z določbami Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

>>> Delodajalec ne more samovoljno znižati plače delavcu

Če inšpektorji ugotovijo, da REK obrazci niso bili predloženi, ker delodajalec plač zaposlenim ni izplačal, bo Furs takšnega delodajalca sankcioniral in mu izrekel globo.

Globa za neizplačilo plač znaša od 450 do 20.000 evrov. Odvisno od velikosti in statusa delodajalca. Z globo od 450 do 2.000 evrov pa se kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

Furs bo tudi v prihodnje nadzoroval neizplačilo plač ter sankcioniral vse kršitelje. Zato poziva vse delodajalce, da izplačujejo mesečne plače v rokih, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) in da tudi predložijo REK 1 obrazce. V nasprotnem primeru bodo namreč brez posebnega in vnovičnega pozivanja prekrškovno obravnavani.

Komentarjev (2)

 • iztok stanič 8. Junija 2018 - 16:47 Odgovori

  Kaj naj naredim, če moje podjetje nima denarja za plače?

  • Data, d.o.o. 19. Junija 2018 - 11:33 Odgovori

   Spoštovani g. Stanič, obžalujemo vašo situacijo. Predlagamo, da se za odgovor obrnete na inšpekcijo za delo in Zavod za zaposlovanje. Srečno in lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja