Go to Top

Neizplačilo plač – FURS ga po novem sankcionira

Če delodajalec REK obrazca ne predloži, ker ne izplača plače, ga bo Finančna uprava RS (Furs) sankcionirala skladno z novo določbo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Neizplačilo plač bo delodajalce lahko stalo od 450 do 20.000 evrov.

>>> Kaj sploh so REK obrazci in na kaj morate biti delodajalci pri njih pozorni, razlagamo na Abecedi poslovanja. Vse začetne informacije o zaposlovanju novih sodelavcev pa podjetniki lahko dobite tudi na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

FURS ima novo pristojnost

Delodajalce, ki ne izplačujejo plač v skladu z določili Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), to je do 18.  mesecu za pretekli mesec, in posledično ne predlagajo REK obrazcev, na katerih obračunavajo prispevke, bo Furs po novem lahko sankcioniral.

To je namreč nova pristojnost, ki jo je Furs dobil z letom 2018. In sicer na podlagi novega 134. a člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dobil novo pristojnost.

Poleg Inšpektorata RS za delo je tako pristojen, da v okviru davčnega nadzora uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, pri katerih ugotovi, da obračunov davčnega odtegljaja, na katerem opravijo tudi obračun prispevkov za socialno varnost (REK obrazci) niso predložili iz razloga, ker plač delavcem niso izplačali.

Informativni izračun plače

Kakšne so sankcije za neizplačilo plač?

neizplačilo plačČe bo v postopku nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli plače (oziroma druga izplačila, ki dejansko predstavljajo plačo), prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo FURS zoper te delodajalce uvedel ustrezne postopke v skladu z določbami Zakona o davčnem postopku.

>>> Prispevki za socialno varnost: Sumite, da vam jih delodajalec ne plačuje?

Če pa bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da REK obrazci niso bili predloženi, ker delodajalec plač zaposlenim ni izplačal, bo FURS, po novem, takšnega delodajalca sankcioniral in mu izrekel globo.

Globa za storjeni prekršek (neizplačilo plač) znaša od 450 do 20.000 evrov. Odvisno od velikosti in statusa delodajalca. Z globo od 450 do 2.000 evrov pa se kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

Neizplačilo plač bo februarja pod nadzorom

Februarja bodo uslužbenci Fursa izvajali obsežne aktivnosti nadzora delodajalcev, ki niso oddali REK obrazca v zvezi z izplačili plač. Neizplačilo plač bodo nadzorovale tudi mobilne enote inšpektorjev. Ti bodo na terenu preverjali, ali delodajalci, ki REK obrazcev niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač.

Na Fursu delodajalcem sicer svetujejo, da morebitne neoddane REK obrazce oddajo čim prej in se izognejo prekršku.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Registracija podjetja je preprosta, če le imate dobro poslovno idejo. Kako do nje? Svetujemo vam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Komentarjev (4)

  • Asmir Grosic 30. Januarja 2018 - 10:16 Odgovori

    Regres je obavezan???

    • Manca Borko Grimšič 31. Januarja 2018 - 9:47 Odgovori

      Pozdravljeni, da, delavcem v delovnem razmerju (zaposlene), morajo delodajalci izplačati regres. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Igor Šimec 13. Junija 2019 - 8:23 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Ali je možno, da nekdo predloži REK obrazec, pri tem pa plače ne nakaže?

    Hvala

    • Data, d.o.o. 17. Junija 2019 - 13:30 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Vljudno vas vabimo na pravno svetovanje, kjer vam bodo naši pravniki razložili vse obveznosti glede izplačil plač in oddaje REK obrazcev. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja