Go to Top

Vrste osebnega dopolnilnega dela – najpogostejša izdelava in popravilo izdelkov

Po podatkih Agencije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je različne vrste osebnega dopolnilnega dela prijavilo 5.652 oseb.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kakoli znate, lahko izkoristite za dodaten zaslužek. Ugotoviti, kdaj hobi preraste v poslovno priložnost, pa vam pomagamo na našem seminarju.

Več informacij

Konec minulega leta je 5.420 posameznikov opravljajo različne vrste osebnega dopolnilnega dela. Kot pravijo na Ajpesu, pa je največ posameznikov priglasilo opravljanje osebnega dopolnilnega dela v mesecu juniju (1.225), najmanj pa decembra (220).

vrste osebnega dopolnilnega delaNa Ajpesu menijo, da je razlog za največ novih prijav osebnega dopolnilnega del ta, da so se morali posamezniki najkasneje do 30. junija 2015 ponovno priglasiti za opravljanje vrste osebnega dopolnilnega dela na podlagi novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1). Šlo je za posameznike, ki so imeli že pred tem oziroma 31. decembra 2014, priglašeno osebno dopolnilno delo.

Najpogostejše vrste osebnega dopolnilnega dela

V spodnji tabeli si lahko ogledate, za katere vrste osebnega dopolnilnega dela se posamezniki najpogosteje odločajo.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kot lahko vidite iz podatkov, se je doslej največ posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, odločilo za izdelovanje, popravilo in prodajo izdelkov. Najmanj pa se posamezniki odločajo za opravljanje vrste osebnega dopolnilnega dela kot je mletje žit, žganje apna ali oglja na tradicionalen način.

Šifra dela osebnega dopolnilnega delaNaziv dela, ki se pojavlja kot osebno dopolnilno deloŠtevilo osebnih dopolnilnih del
A1Občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin1.508
A2Občasna pomoč pri kmetijskih delih 1.374
A3Občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego 1.208
A4Občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti545
A5Občasno prevajanje ali lektoriranje319
A6Občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin do zasebnih dogodkih 471
A7Občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali425
B1Izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, ki niso namenjeni uživanju791
B2Izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki niso namenjeni zauživanju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih 2.923
B3Nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki 1.107
B4Mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja 93

O osebnem dopolnilnem delu

Za osebno dopolnilno delo se lahko posamezniki odločijo, če želijo opravljati gospodinjska dela in podobna manjša opravila, ki se lahko opravljajo le, če ne gre za delo za pravno osebo, tujo pravno ali samozaposleno osebo.

O njem smo že pisali v prispevku Osebno dopolnilno delo: Kako so obdavčeni izvajalci? (1. del) in Osebno dopolnilno delo: Kako so obdavčeni izvajalci? (2. del). Več o omejitvah pri osebnem dopolnilnem delu pa si lahko preberete tudi v prispevku Osebno dopolnilno delo izpolnjuje pričakovanja ministrstva.

Kdor bo želel opravljati osebno dopolnilno delo, se lahko odloči tudi za prodajo izdelkov v samostojni spletni trgovini. V o tem smo pisali v prispevku Spletna trgovina tudi za osebno dopolnilno delo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja