Go to Top

Vrste delovnih dovoljenj v Sloveniji

Tujci lahko delajo v Sloveniji, vendar potrebujejo delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje. V Sloveniji poznamo več vrst delovnih dovoljenj, ki jih ureja Zakon o zaposlovanju in delu tujcev (ZZDT-1). 

vrste delovnih dovoljenjVrste delovnih dovoljenj so:

  • Dovoljenje za zaposlitev
  • Dovoljenje za delo
  • Osebno delovno dovoljenje

Dovoljenje za zaposlitev

Dovoljenje za zaposlitev oziroma prvo delovno dovoljenje praviloma uredi delodajalec. Navadno se izda za eno leto. Na podlagi dovoljenja za zaposlitev lahko tujec dela le pri delodajalcu, za katerega je bilo dovoljenje izdano.

Osebno delovno dovoljenje

Pravico do osebnega delovnega dovoljenja lahko dobite po 20 mesecih in po prijavi v socialno zavarovaje. Praviloma se izda za 3 leta. Na podlagi osebnega delovnega dovoljenja lahko zamenjate delodajalca.

Dovoljenje za delo

Dovoljenje za delo se lahko izda v posebnih primerih in je časovno omejeno. Na primer izda se lahko za sezonsko delo, delo tujih zastopnikov, usposabljanje in izpopolnjevanje tujcev ali usposabljanje pri gospodarskih družbah v Sloveniji.

Kako pridobiti delovno dovoljenje v Sloveniji?

Storitev pridobivanja delovnih dovoljenj je ena izmed osrednjih storitev, s katero se Data d.o.o. ukvarja. Več informacij lahko najdete na tukaj, za konkretna vprašanja pa lahko pokličete na 00386 (0)1 600 1530 ali pišete na  data@data.si.

Dovoljenje za prebivanje

Dovoljenje za prebivanje omogoča vstop in prebivanje v državi. Delovno dovoljenje je praviloma osnova za pridobitev dovoljenja za prebivanja, ki se izda za enak čas. Več si lahko preberete tukaj.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja